ÜNNEPLÉS VAGY SIRALOM

Baptistáktól hallottam a megfogalmazást: „Csak éppen annyira vallásos, amennyi elég ahhoz, hogy boldogtalan legyen". Bizonyára mindenki találkozott már olyan emberrel, akire illik ez leírás. Talán ilyen hívőkre utalhatott Jézus is Mt 6:16-ban, akik komor tekintetükkel akarták kidomborítani nagy szentségüket.

Préd 7:2–6 verseinek felületes olvasása azt a képzetet keltheti az emberben, hogy valóban ez a vallás lényege: jobb gyászolni, mint vigadozni, jobb szomorkodni, mint nevetgélni, és még folytathatnánk. Ugyan hogyan egyeztethető ez össze az Úrban való öröm, a Krisztusban való örvendezés gondolatkörével (3Móz 23:40; Zsolt 5:12; 149:2; Fil 4:4; 1Thessz 5:16)?

Ha figyelmesen olvassuk A prédikátor könyve 7. fejezetének verseit, felfedezhetünk valamit, ami megfelelő megvilágításba helyezi a gondolatot.

Olvassuk el a 2. verset, és különösen az utolsó néhány kifejezést. Mire utal itt Salamon, ami magyarázattal szolgál a 2-6. versekig terjedő szakasz jelentésére?

Bizonyos szempontból nézve Salamon visszatér az előző napi tanulmányban érintett gondolathoz. Lakomázhatunk, ünnepelhetünk amennyit csak akarunk, végül mégis gyászba fordul a nevetés, hiszen mindannyian meghalunk. A bölcs tisztában van ezzel, az emberi élet súlyos helyzetével. Az ünneplésnek és vidámságnak is megvan a maga helye, szerepe, de nem szabad elválasztani a lét végességének gondolatától. Az ember élete nem ünnepléssel, hanem gyásszal végződik; nem nevetéssel, hanem szomorúsággal fejeződik be. A balgák mit sem törődnek ezzel, ügyet sem vetnek rá, hogy milyen vég vár rájuk. Majd egy nap a nevetést felváltja a „sírás és fogaknak csikorgatása".

Olvassuk el Lk 12:41–48 szakaszát. Milyen szempontból mondhatjuk, hogy

A prédikátor könyvének

itt vizsgált részéhez hasonló üzenetet közvetít?

Keresztényként hogyan tarthatjuk meg a kellő egyensúlyt? A nagy küzdelem valóban igen komoly dolog. Nem is csak létkérdés, örök életünk múlik rajta! Hogyan kapcsolhatjuk össze e fontos igazságot azzal, hogy valóban öröm van az Úrban? Vagy talán nem is állnak ellentétben egymással ezek a gondolatok? Beszélgessünk erről a szombatiskolai csoportunkban!

A prédikátor könyve 7. fejezetének első 6 versét már tanulmányoztuk, ma pedig az első szakasz végéig eljutunk, amelyben lényegében rövid, a Példabeszédekre emlékeztető mondásokat találunk.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: