Mi történt a tökéletes teremtés után?

E HETI TANULMÁNYUNK: Prédikátor 7

„Hanem lásd, ezt találtam, hogy az Isten teremtette az embert igaznak; ők, pedig kerestek sok kigondolást"

(Préd 7:29).

A költő Rainer Rilke írta a madaraknak „megrágott, ázott" kenyérdarabkákat szóró párizsi nőkről: „Jó érzés tölti el őket, ha arra gondolnak, hogy nyáluk talán eljut a világba; a madárkák csőrükben annak ízével reppennek fel, még ha természetükből adódóan egy szempillantás alatt meg is feledkeznek róla."

Milyen szomorú példája ez annak, amikor az ember nem jó helyen keresi az élet értelmét! Emberi létünkből fakad, hogy tudni akarjuk életünk célját, és néha bizony igencsak furcsa módon! Világunkban oly sok minden változhat, annyi lehetőség kínálkozik, számtalan utat választhatunk. Hogyan dönthetjük el, melyik a jó?

A héten A prédikátor könyve 7. fejezetét fontolgatjuk. Az első 14 vers olyan, mintha A példabeszédek könyvét olvasnánk. Rövid, velős mondások az erkölcsről, az életről, az egyenlőtlenségekről, az igazságtalanságról, a bölcsességről és így tovább. A fejezet hátralevő része azonban már A prédikátor könyvében megszokottakhoz, a megkeseredett Salamon szavaihoz hasonlít. Azért még szorongásai közepette is rengeteg bölcsességet mondott!

A Biblia egészének fényében vizsgálva A prédikátor könyve 7. fejezete is azt mutatja, hogy a helyes válaszokat csak Istentől várhatjuk, hiszen Ő teremtett, Ő váltott meg, tehát Ő az, aki igazi célt és értelmet adott az életünknek – amit sokan olyan hiábavaló és igazi megelégedést nem nyújtó helyen keresnek.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: