A LEGBIZTOSABB HELY A FÖLDÖN?

„És hazugsággal gyógyítgatják az én népem leányának romlását, mondván: Békesség, békesség, és nincs békesség"

(Jer 6:14)!

Az 1930-as években a föld legbiztonságosabb helyét akarták megtalálni a világ legnevesebb gondolkodói, akik aggodalommal tekintettek a jövőre. Pontosabban azt kutatták, hogy bolygónkon hol a legkisebb a valószínűsége a háború fenyegetésének. E kiváló koponyák a legjobb erőforrások, a legpontosabb adatok felhasználásával, a legalaposabb elemzés után megnevezték az ideális helyszínt, amit az 1930-as években a legbiztonságosabb helynek tartottak: egy sziget a Csendes-óceán területén. A neve? Okinawa.

Jól tudjuk, hogy bűnös világban élünk. Bűn, halál és szenvedés hatja át az egész bolygót. Mai állapotában földünk korántsem olyan, mint amilyennek Isten eredetileg tervezte. Nincs semmi „a nap alatt", amire teljes biztonsággal hagyatkozhatnánk, még a talajra sem a talpunk alatt, mint ahogy tapasztalta, aki már legalább egy földrengést átélt.

Persze bizonyos értelemben ez lehet jó is. Miért? Azért, mert mai formájában a föld nem az otthonunk. Bolygónkra pusztulás vár (2Pt 3:10–13), itt minden elmúlik (Lk 21:33; Jel 21:1). A ránk leselkedő egyik legnagyobb veszély, hogy elfeledkezünk erről, mert úgy belemerülünk a világ dolgaiba, vagy annyira szeretjük a világot, és végül azzal együtt pusztulunk el.

Olvassuk el Zsolt 115:1–7; Ézs 44:9–17; 45:20–22 verseit. Milyen üzenetet találunk ezekben az oly rég megfogalmazott igeszakaszokban? Milyen veszélyre figyelmeztet az Úr, amire szintén oda kell figyelnünk?

Az Ószövetségben számtalan helyen figyelmezteti népét az Úr, hogy szakadjanak el a világ szokásaitól, tanításaitól és bálványaitól, olyan dolgoktól, amelyek végeredményben nem menthetnek meg. Sőt, nemcsak, hogy nem menthetnek meg, de megelégedettséget sem adnak.

Mi minden nehezíti a földi életet? Milyen tekintetben válhatnak e nehézségek áldássá, azaz milyen módon emlékeztetnek arra, hogy ez a világ nem az igazi otthonunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: