SOHA NEM ELÉG

„A pénz nem boldogít, de sokkal elviselhetőbbé teszi a gondokat!" – hirdette egy tábla.

A legtöbb ember egyetért ezzel. A prédikátor könyve bizonyítja, hogy a pénz és a gazdagság nem oldja meg minden gondunkat, nem biztosítja a felhőtlen boldogságot, sőt önmagában is problémákat vet fel.

Olvassuk el Préd 5:10-et. Mire világít rá ez a szöveg? Milyen elvet figyelhetünk meg itt, persze nem csupán a pénzre vonatkozóan? Lásd még Péld 27:20; Ézs 56:11–12!

Nincs olyan vágy, szenvedély vagy éppen törekvés, ami egykönnyen megelégedetté tesz, bármennyire bele is merüljön az ember. Különösen szembetűnő ez a probléma a kábítószer rabjai esetében. Folyamatosan emelniük kell az adagot, mert mindig több és több kell, mint amennyit addig használtak. Ugyanez vonatkozhat még számos dologra, beleértve a pénzt is.

Olvassuk el Lk 12:13–21 verseit. Mi a példázat tanulsága? Kifejezetten a gazdagság ellen foglalt állást Jézus, vagy inkább valami másról van szó? Ha igen, akkor miről?

Valószínűleg a 21. vers vége adja a példázat megértésének a kulcsát. Jézus figyelmeztet mindenkit, aki „nem az Istenben gazdag". A magyarázat nem egyértelmű, de valószínűleg intés azoknak, akiknek az egész életét a gazdagság hajszolása tölti ki, és ezért feláldoznak mindent, Isten iránti kötelességüket is. Kicsit később így fogalmazott Jézus: „Valakinek sokat adtak, sokat követelnek tőle" (Lk 12:48). Aki vagyonnal rendelkezik, felelős bölcsen élni azzal. Általában mégis a gazdagok a legkapzsibbak, akinek pedig alig van valamilye, szívesen megosztja másokkal még a keveset is.

Őszintén nézzünk szembe önmagunkkal. Hogyan viszonyulunk a pénzhez? Hogyan változtathatunk az életünkön, ha jobban foglalkoztat a meggazdagodás vágya, mint az, hogy

„az Istenben"

legyünk gazdagok? Miért kell okvetlenül megváltozni?

A prédikátor könyve az évszázadok során több ponton is alaposan próbára tette a Szentírás kutatóit, de Préd 5:15 üzenete teljesen egyértelmű. A gazdagság árnyoldalait, az általa kiváltott problémákat érintette Salamon. Valaki pl. szert tesz egy bizonyos összegre, majd el is veszíti, még mielőtt örökül hagyhatná utódainak (Préd 5:14).


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: