SZEGÉNY EMBER

„Mert a szegények mindenkor veletek lesznek"

(Mt 26:11).

Salamon most visszatér az egész könyv egyik fő témájához, ami nem más, mint a pénz. Egyeseknek sok jutott belőle, másoknak pedig kevés.

Olvassuk el Préd 5:8-at. Ha jobban belegondolunk, elég furcsa, hiszen maga Salamon, vagy legalábbis kormányzata vetette ki a népre az adót.

A prédikátor könyvében

a király legalább megnevezett néhány problémát, amelyek az elnyomó rendszerben a szegényeket sújtják.

Milyen gondok jelentkeznek a jellemzően bürokratikus társadalmakban? Salamon nem kínál megoldást a problémára, csupán azt mondja, hogy nem szabad ezen meglepődnünk.

Olvassuk el a következő bibliaszövegeket. Hogyan kell tehát a szegényekkel bánni? Melyik gondolat bukkan fel mindegyikben? 2Móz 23:6 3Móz 19:15 3Móz 25:39–43 5Móz 15:7, 11 5Móz 24:14–15

Az előző részében (Préd 4:1) Salamon „a nap alatt" tapasztalható elnyomás miatt kesergett. Szót ejtettünk arról is, hogy többféle elnyomás létezik. A történelem folyamán a gazdagok gyakran nyomorgatták a szegényeket. Az itt idézett igékből is láthatjuk, hogy az Úr szigorúan szabályozta a szegényekkel való bánásmódot. Isten előtt minden ember egyenlő, ennek ékes bizonyítékát adta a kereszt. Mégis milyen szomorú, hogy a gazdagok nyomorgatják a szegényeket! Az Ige ezt mélységesen elítéli.

Gazdag vagy szegény volt Jézus a földön? Ennek fényében tehát, hogyan viszonyuljunk azokhoz, akik – legalábbis anyagi téren – szegényebbek nálunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: