Gazdag ember, szegény ember

E HETI TANULMÁNYUNK: Prédikátor 5

„Aki szereti a pénzt, nem telik be pénzzel, és aki szereti a sokaságot, nem telik be a jövedelemmel"

(Préd 5:10).

Lev Tolsztoj írt egy novellát „Mennyi föld kell egy embernek?" címmel. A történet egy parasztról, Pahomról szól, aki fogadkozott: „Ha elég nagy földem lenne, még az ördögtől sem félnék!" Pahom tudomást szerzett róla, hogy a bahkiroknál olcsón, nagy birtokra lehet szert tenni. Elutazott hát hozzájuk, és meghallgatta ajánlatukat: „Ezer rubel egy nap". Ez meg mit jelent? „Naponként adjuk" – felelték. „Amekkora területet gyalogszerrel be tud járni egy nap alatt, az a magáé." Csak egy feltételt szabtak. Ha még aznap nem ér vissza oda, ahonnan elindult, a pénze elvész. Pahom nagy vidáman útnak indult, ment, mendegélt... Ujjongott magában, amikor arra gondolt, hogy milyen sok földje lesz. Megállás nélkül haladt egész nap, amíg észbe nem kapott, hogy vissza kellene fordulnia, még mielőtt leszáll az est. De túl messze járt már. Igencsak szaporáznia kellett a lépteit, nehogy odavesszen a pénze. Sietett, ahogy csak a lába bírta. A távolból már megpillantotta a helyet, ahonnan elindult, de holtan rogyott össze, mielőtt visszaért volna.

A szolgái ástak egy gödröt, és abba temették. Mennyi föld kell egy embernek?

„Nem kellett több, csak alig 2 méter, abba tetőtől talpig belefért" – írta Tolsztoj.

A héten tovább követjük Salamon gondolatainak fonalát a gazdagságról és a szegénységről. Igen sokat mondott, és igyekszünk minél többet érinteni e témák közül.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: