AZ ELNYOMÓK

Olvassuk el Préd 4:1–3 verseit. Fogalmazzuk meg a saját szavainkkal Salamon gondolatait.

Salamon itt is világi szempontból vizsgálja az életet „a nap alatt". Mégis elég furcsának tűnnek szavai, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ki az, aki megszólal. Egészen más lenne, ha egy szolga siránkozna, hogy milyen rossz sorban él gazdája házában, vagy egy szegény ember keseregne az elnyomás miatt. Ebben az esetben azonban a nemzet leggazdagabb, legnagyobb hatalommal bíró vezetője panaszolja, mennyire elterjedt az igazságtalanság és az elnyomás.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az elnyomás általában politikai vagy anyagi téren fordul elő. Az elnyomásnak azonban vannak más formái is, pl. a férj-feleség, ill. szülő-gyermek kapcsolatában. Azután megemlíthetjük a vallási elnyomás kérdését, amikor a vallás eszközével kényszerítik, zsákmányolják ki az embereket. Kitérhetünk a munkáltatók és munkavállalók viszonyára, és ide tartozik a szexuális zaklatás is. Még milyen formáit említhetjük meg az elnyomásnak? Előfordulhat, hogy az ember elnyomóként viselkedik, még ha nincs is tisztában vele? Keressük ki az alábbi igehelyeket. Milyen elveket találunk ezekben a részekben, amelyek megvédhetnek, nehogy akaratlanul is beleessünk ebbe a szerepbe? Mk 10:43–44; 1Kor 9:19; Fil 2:3; 2Tim 2:24; 1Jn 3:16; 4:11

A hatalom igen kényes dolog. Ha valaki helyesen él vele, nagy áldás lehet, hiszen segítségével a helyes irányba vezethet, sőt parancsolhat is másokat. De könnyű visszaélni vele. Azt is mondhatnánk, hogy a hatalom megront, a teljhatalom pedig teljesen megront. A legtöbb embernek ilyen vagy olyan módon van bizonyos hatalma mások felett. A döntő kérdés: hogyan élünk vele.

Tartsunk önvizsgálatot! Mit kezdünk hatalmunkkal? Mennyire követjük a mai részben felsorolt igékben rejlő elveket? Mi az, amin változtatnunk kell, nehogy visszaéljünk helyzetünkkel?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: