Ilyen az élet „a nap alatt"

E HETI TANULMÁNYUNK: Prédikátor 4

„Egymás terhét hordozzátok, és úgy töltsétek be a Krisztus törvényét"

(Gal 6:2).

Számos bibliamagyarázó utal arra, hogy A prédikátor könyve helyenként hasonlít A példabeszédek könyvére, ami a hétköznapi életre vonatkozó, nem mindig könnyen követhető sorrendben közölt gyakorlati tanácsok, rövid, tömör mondások gyűjteménye. A példabeszédek könyve 6. fejezete pl. a munkával kapcsolatos gondolatokkal kezdődik: „Eredj a hangyához, te rest" (Péld 6:6). Ezt követik „a haszontalan ember"-re utaló részek (12. vers), majd a figyelmeztetés hat dologra, amit az Úr gyűlöl (16. vers), ezután jön a szülők iránti engedelmesség fontosságának kérdése (20. vers). A fejezet végen a bölcs az erkölcstelen kapcsolat veszélyeire figyelmeztet (24–35. versek).

Hasonló stílussal találkozhatunk A prédikátor könyve 4. fejezetében is, ahol Salamon számos témát érint, kezdve az emberek elnyomásától az élet értelmének kérdéséig, de szót ejt még az irigységről és a munka céljáról. Fontolóra veszi az emberi közösséget érintő gondolatokat. Mondatai gyakran igen élesek, lényegre törők, írásának hangvétele mégis lírai. A király nem fejtegeti hosszasan az egyes pontokat. Nagyobb kérdésköröket érint, amelyekbe különböző módon belemélyedhet az ember, és amelyek még ma is igen sokat mondanak. Lássuk, mit üzen az Úr ebben a szakaszban!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: