ÚJBÓL FÖLKEL A NAP

Fiatal korában Salamon nagy buzgalommal tanulmányozta a természet világát, és vizsgálódásaiból számos lelki tanulságot levont (lásd pl. Péld 1:17–19; 6:6–9; 17:12; 26:1–3, 11; 31:10). Későbbi éveiben is figyelte a természetet, de abban már nem lehetünk egészen biztosak, hogy milyen következtetésre is jutott.

Olvassuk el Préd 1:4–11 verseit. Mit akart Salamon kifejezni? Milyen következtetésre jutott?

Salamon a „természet teológiájával" foglalkozott, így kutatta az igazságot Istenről, a valóságról és az életről. Ez rendjén is van, hiszen a természetet Isten „második könyvének" is nevezhetnénk. Lásd pl. Zsolt 19:2–8; Ézs 40:26; Zsid 11:3!

Mit tudhatunk meg Istenről a természet világából? Hol a határa a természetből megszerezhető ismereteknek? Gondoljunk itt arra, hogy körülöttünk minden a bűn jegyeit viseli magán.

Valóban bámulatos e „második könyvnek", a természet világának a bizonyságtétele, de ezzel kapcsolatban is megeshet – mint amikor a legérdekesebb, legfrappánsabb szöveget tesszük valaki elé, aki nem tud olvasni –, hogy az ember nem ért belőle semmit. Mindegy, mit mutatunk fel, ha valaki nem kész azt elfogadni, netalán elfordul, akkor biztosan nem fogadja el, amit a szövegben, ill. a természetben lát. Sőt az is előfordulhat, hogy helytelen következtetést von le belőle. Salamon itt az életéről gondolkodva kesereg, és olyan tanulságot fogalmaz meg, amit nem feltétlenül kell elfogadnunk. A saját megkeseredett, kiábrándult szemléletét vetíti ki a természet világára.

Bárki könnyen beleeshet ebbe a csapdába. Egy XVIII. századi író azzal érvelt, hogy mivel maga a természet pusztít, pl. éhínségek, járványok, árvizek által, ezért „az ember a természet hatására belemerül az öldöklésbe". Tehát ezt úgy is mondhatnánk, hogy mivel a természet pusztít, mi is gyilkolhatunk. Íme a helytelen következtetés egy példája. Ebből is láthatjuk, hogy milyen könnyű a saját, hibás szemléletünk szerint magyarázni azt, ami körülvesz bennünket.

Mennnyire képes az ember a tárgyilagos vizsgálódásra? Milyen gyakran fordul elő, hogy rossz hangulatunk, borúlátásunk rányomja bélyegét szavainkra és tetteinkre? Mit tehetünk, nehogy a helytelen megközelítést más dolgokra is kivetítsük? Miért olyan fontos megszabadulni az önzéstől?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: