SALAMON BUKÁSA

„Aki tehát azt gondolja, hogy áll, vigyázzon, hogy el ne essék!"

(1Kor 10:12, új prot. ford.)

Salamon elnyerte Isten számos áldását, élvezte kegyét, mégis idővel eltért az Úrtól. Ellen White egyértelműen fogalmazott: „Salamon fokozatosan adta fel hitét, és mire ennek tudatára ébredt, már messzire elhajolt Istentől. Szinte észrevétlenül csökkent az isteni vezetés és a menny áldása iránti bizalma. Saját erejében kezdett bízni. Lassanként megtagadta Istentől azt a rendíthetetlen engedelmességet, amely Izráelt különleges néppé tette, és egyre jobban alkalmazkodott a környező népek szokásaihoz. Engedett a sikerrel és magas tisztséggel járó kísértéseknek, elfeledkezve eredményessége Forrásáról" – (Ellen G. White: Próféták és királyok. 2. kiad. Budapest, 1995, Advent Kiadó. 35. old.).

A Szentírás szerint valójában mi okozta Salamon erkölcsi és lelki hanyatlását (1Kir 11:1–4)? Milyen rendelkezést hágott át a király (5Móz 17:17)?

Tulajdonképpen nemcsak az volt a baj, hogy Salamonnak annyi idegen felesége volt, akik nem ismerték az Urat. Az volt legrosszabb, hogy kapcsolatai befolyásolták. Feleségei sokkal közelebb álltak hozzá, mint népe tagjai közül bárki, így végül miattuk fordult el az Úrtól. 1Kir 11:4-ben az áll, hogy Salamon szívét idős korában „hajtották el" feleségei. Más szóval, ahogy Ellen White is írja, nem egyik pillanatról a másikra következett be a hitehagyás. A folyamat egy vétséggel kezdődött, amit önmagában nem is érzett olyan rossznak. Ez a „kis lépés" azután nagy ugrásnak bizonyult a hitehagyás felé.

Mi mindent követett el Salamon, miután elfordult az Úrtól (1Kir 11:4–9)?

Szinte felfoghatatlan! Akit az Úr kiválasztott pogány isteneket imád és szolgál? Ha ez megtörténhetett Salamonnal, bárkivel megeshet!

Lehet, hogy a mi életünkben is van néhány dolog, ami Istentől elfordít? Legyünk őszinték önmagunkkal, még ha fájdalmas is! Mit tegyünk, hogy megszabaduljunk a rossztól, ha igen a válasz?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: