SALAMON HITÉLETE

Salamon születésétől fogva kimagasló értelmi képességekkel rendelkezett, ez azonban még mindig nem magyarázza bámulatos bölcsességét, amiről már uralkodása korai szakaszában híressé vált.

Olvassuk el 1Kir 3:16–28 verseit. Mit ölel fel az „Isten bölcsessége" kifejezés?

Salamont Isten tette bölccsé, Ő tette képessé arra, hogy igazságosan ítéljen, bölcsessége tehát felülről jövő ajándék volt. Ez azonban nem véletlen. Salamon az Úrral járt, azaz szoros kapcsolatban állt Istennel. Hittel és engedelmesen az Úrnak adta szívét. Isten csak ilyen feltétellel tehette bölccsé, amire szüksége volt ahhoz, hogy Izráel földjén igazsággal ítéljen.

Olvassuk el 1Kir 3:3–14 verseit. Milyen elemeket fedezhetünk fel Salamon szavaiban Istennel való kapcsolatát illetően?

Ez a történet mutatja Salamon sikerének a kulcsát. A 9. versben találjuk a magyarázatot. Salamon a legfontosabb dolgot kérte: bölcsességet, hogy jó király lehessen. Már a kérés is mutatta, hogy az egy egész ország felett uralkodó fiatalember megértette: szüksége van Isten vezetésére. Őszinte alázattal fordult Istenhez Salamon, Izráel királya. Szavaiban nyoma sincs annak, hogy csak önmagában bízott volna. Tudta, hogy szüksége van egy erősebb hatalomra. Ameddig megvolt benne ez a lelkület, addig az Úr nagyszerű dolgokat vihetett végbe általa.

Nem szabad azonban elfeledkeznünk még valamiről. Olvassuk el ismét azt a részt, ahol Salamon az Úrral beszélget. Szavaiból kiderül, mi is volt a szíve mélyén. Persze a szó kevés. Még milyen bizonyítékát kellett adnia, hogy valóban igazi hit kapcsolja Istenhez? A kérdésre a választ a 14. versben találjuk: „És ha az én útaimon járandasz..." Nagyszerű példa ez a hit és a cselekedetek közötti szoros kapcsolatra. Isten addig cselekedhet Salamon által, és csak addig képes hitét megjutalmazni, amíg Salamon hite megmutatkozik engedelmességében.

Mennyire tükrözik cselekedeteink a hitünket? Mit árulnak el hitünkről tetteink? Mi az, amin változtatnunk kell?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: