Salamon házának felemelkedése és bukása

E HETI TANULMÁNYUNK: 2Krónika 6:1–42; 2Krónika 7:1–4; 1Királyok 3:16–28; 11:1–43

„És valakinek sokat adtak, sokat követelnek tőle" (Lk 12:48).

Van egy vers, Richard Cory a címe, ami az irigy szegény ember szemszögéből nézve fogalmaz. A szegény irigyli Coryt azért, mert gazdag és jóképű. Irigyli mindenért, ami miatt szívesen cserélne vele minden ember. A vers azzal ér véget, hogy egy este Richard Cory hazamegy, és golyót röpít a fejébe.

Salamon nem lett öngyilkos, legalábbis fizikailag nem. Az már más kérdés, hogy lelkileg mit tett magával. Megkapott mindent, amit a világ kínál, sőt a mennytől is elnyerte a legjobbat. „Megerősödék királyságában Salamon, a Dávid fia; és az Úr az ő Istene vele volt, és őt igen felmagasztalá" (2Krón 1:1).

Mi történhetett? Mi lehet a magyarázata annak, hogy aki először olyan közel volt Istenhez, akit az Úr elhalmozott földi és égi ajándékaival, élete végén megkeseredett, kiábrándult és meggyötört lett?

Bárki könnyen így járhat. Nem számít, ki vagyok, mit mondhatok a magaménak vagy mennyire kerültem Istenhez közel, végeredményben én is csak bűnös ember vagyok, akinek romlott a természete. Ha naponként nem adom át magam Istennek (Lk 9:23), bűnös természetem mindenképpen romlásba dönt.

Mielőtt rátérnénk A prédikátor könyve magyarázatára, vizsgáljuk meg közelebbről Salamon életét. Ilyen módon könnyebben megérthetjük, miért is így írta meg könyvét a király, méghozzá a Szentlélek irányítása alatt.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: