ÚJRA EGYÜTT A CSALÁD (1Mózes 4447)

József még ekkor sem fejezte be a játékot. Ezután következett az utolsó próba (1Mózes 44). Meggyőződhetett a testvéreiben végbement változásról, amikor hallotta Júda vallomását, és látta, hogy apjáért kész lett volna elvállalni testvére helyett a büntetést. József csak ekkor fedte fel kilétét.

Olvassuk el, mit mondott József a testvéreinek (1Móz 45:113). Honnan tudhatjuk, hogy hite nem csorbult még annyi év után sem?

Józsefnek a nehéz évek idején tanúsított hite most gazdag jutalommal járt. Amit addig nem értett, hirtelen megvilágosodott előtte. Isten vitte mindezt végbe, méghozzá olyan úton-módon, amit József el sem tudott volna képzelni. Tanulság ez mindannyiunk számára. Ha körülményeinktől függetlenül mindig igyekszünk hűségesek maradni, Isten mindent jóra fordít végül, igaz ez akkor is, ha csak legvégül következik a változás (Jel 21:1).

A 45. fejezet további részében olvashatunk arról, hogy milyen előkészületeket tettek, mielőtt a család újból együtt lehetett. A 46. fejezet arról szól, hogy amikor Jákób megtudta, mi lett Józseffel, elindult az Egyiptomba vezető hoszszú útra. Út közben megállt Beérsebában, ahol nagyapja, Ábrahám áldozott Istennek, és ahol apja oltárt emelt, amikor az Úr megismételte neki a szövetség áldásait (1Móz 21:33; 26:2325). Jákób is áldozatot mutatott ott be, és megerősítette azt a szövetségi fogadalmat, amit atyja, Izsák tett Istennek. Az Úr pedig neki is elmondta az először Bételben elhangzott szövetség ígéreteit, hozzátéve, hogy Jákób családja nagy néppé növekszik Egyiptomban (1Móz 46:14).

Amikor Jákób és övéi Egyiptomba értek, a család immár boldogan, újból együtt lehetett (1Móz 46:2930). Miért akarta József, hogy a testvérei pásztornak mondják magukat, amikor az egyiptomiak utálták azokat, akik állattartással foglalkoztak (3134. vers)?

A szövegből ugyan nem derül ki egyértelműen, de József minden bizonnyal ismerte az egyiptomiak rossz hatását. Ezért igyekezett távoltartani tőlük övéit, ezzel is védve lelki tisztaságukat. József tudta, hogy Isten kiválasztotta a családját, az elhívatás érzését pedig még csak erősítették azok a váratlan események, amelyek folytán ismét egyesülhetett a család.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 4. negyedév

Teremtés és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: