JÚDA BŰNE

Olvassuk el 1Mózes 38. fejezetét. Mit árul el ez a történet Júda jelleméről?

______________________________________________________________________________________________________________________________

Valamilyen oknál fogva 1Mózes 38 megszakítja József történetének elbeszélését. Talán így akarta az Úr szembeállítani az áruló Júda erkölcstelenségét annak a nemes, erkölcsös jellemével, akit elárult Józsefével.

1Mózes 38 segítségével jobban megérthetjük, hogy az a veszély fenyegette Jákób fiait, akik megfeledkeztek szent elhivatottságukról, hogy Kánaán bűneibe esve ők is elpusztulnak. Ha Isten kegyelmesen közbe nem lép, hogy Jákób egész házanépe Egyiptomba költözzön, a kiválasztott népet megemésztette volna Kánaán szokásainak pusztító hatása. A 38. fejezet tehát Izráel történetének szerves részét képezi (SDA Bible Commentary, 1. köt. 434. old.).

Júda bűnössége tagadhatatlan, mégis mi bizonyítja, hogy volt benne valamennyi erkölcsi tartás (Lásd 1Móz 38:26; 37:26)?

______________________________________________________________________________________________________________________________

Miután leleplezték, Júda beismerte bűnét. Mint a József elleni összeesküvés idején, itt is kivillant, hogy a gyakorta botrányos, szégyenletes viselkedése alatt meghúzódott némi becsület. A szívében végbement változásra utal, hogy őszintén bevallotta vétkét. Abból is látszott, hogy más ember lett, ahogy a későbbiekben Támárral bánt. Júda különleges helyet kapott Krisztus nemzetségi táblázatában (1Móz 49:10). Bátyjaiénál nemesebb jelleme tette alkalmassá arra, hogy vezető szerepet töltsön be a családjában, utódai pedig Izráel népe között (1Móz 49:34, 810).

Miért nem szabad ítélkezni mások felett (Mt 7:1)? Mi a különbség bizonyos cselekedetek megítélése és emberek elítélése között? Miért fontos különbséget tenni e kettő között?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: