JÁKÓB BÉRE (1Mózes 30:2543)

Jákób kifejezte, hogy szeretne hazatérni. Mit tett ezután a két agyafúrt férfiú, Lábán és Jákób, hogy túljárjon a másik eszén (1Móz 30:2643)?

A megállapodás szerint Jákób még hat évig szolgált Lábánnál fizetségért (1Móz 31:41). Igazán nagylelkűnek tűnik Jákób ajánlata, ha figyelembe vesszük, hogy a Közel-Keleten a kecskék rendszerint feketék vagy sötétbarnák. Csak elvétve találni fehéret vagy foltosat közöttük. A birkák pedig általában fehérek, ritkább a fekete vagy a tarka állat (SDA Bible Commentary, 1. köt. 394. old.). Az alku Lábánnak tűnt előnyösebbnek, mert nála marad minden egyszínű állat.

Mivel akarta Lábán a tarka állatok születését megakadályozni (1Móz 30:3536)?

Milyen ősi babonasághoz folyamodott Jákób, látva, hogy Lábán szétválasztotta a nyájat, nehogy válogathasson a pároztatásnál (1Móz 30:3743)?

Sem Jákób, sem Lábán nem volt tisztában azzal, hogy még az egyszínű állatok is hordoznak génjeikben olyan jellemzőket, amelyek ivadékaik színét megváltoztathatják. Jákób nem tudta, mitévő legyen, így azzal a téves elképzeléssel nyugtatgatta magát, hogy az utódokra hat az a kép, amit az anya a fogantatás pillanatában lát.

Úgy tűnt, hogy Jákób fortélya eredményre vezetett (43. vers). Milyen üzenetet küldött álomban Isten a pátriárkának (1Móz 31:712)?

Jákóbot, aki Isten áldásának tulajdonította sikerét (1Móz 31:7, 9), az Úr babonás hite ellenére is megáldotta (12. vers). Valójában talán Isten az álommal (1012. vers) akart magyarázatot adni a pátriárkának arra, hogyan lehettek az egyszínű állatoknak tarka fiai. Megadta a csoda lehetőségét, miközben megáldotta Jákóbot. Nem azért, mert Jákób olyan ötletes, agyafúrt volt, hanem mert így akarta megvédeni attól, hogy Lábán fortélya miatt megrövidüljön.

Az Úr Jákóbbal volt, a pátriárka megannyi hibája ellenére is. Mi következik ebből a saját életünkre nézve?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: