IZSÁK ÉS ABIMELEK (1Mózes 26)

Megint éhínség pusztított a vidéken, mint ahogy Ábrahám vándorlásának kezdeti szakaszán, így Izsáknak is új területet kellett keresnie. Talán éppen a csüggesztő körülmények miatt erősítette meg akkor az Úr a szövetségi ígéreteket, amelyeket még Ábrahámnak adott (1Móz 26:15).

Olvassuk el 1Móz 26:711 verseit. Hol találkoztunk már hasonló történettel? Milyen tanulságot vonhatunk le a történtekből?

______________________________________________________________________________________________________________________________

A későbbiek során Izsák annyira meggazdagodott, hogy vagyonával felkeltette a filiszteusok irigységét. A békesség kedvéért átment Gerár völgyébe, onnan pedig Beérsebába (1Móz 26:1223). Mennyi nehézséggel és feszültséggel találják szemben magukat a hívők a bűntől elsötétült világban!

A pátriárkáknak melyik szokását gyakorolta Izsák a második mennyei jelenést követően? Miért volt ez fontos? Mit jelképezett (1Móz 26:2425; lásd még Ef 5:2; Jel 13:8)?

______________________________________________________________________________________________________________________________

Majdnem száz esztendővel azután, hogy Ábrahám szövetséget kötött Abimelekkel, Gerár királyával, egy későbbi Abimelek, katonái fővezérének a kíséretében arra kérte Izsákot, kössenek újabb békeszerződést.

Abimelek kétszer is elmondott valamit Izsáknak (1Móz 26:2829). Szavai alapján mi az Istenről való bizonyságtétel? Te már az Úr áldott embere vagy mi az az életünkben, ami miatt rólunk is elmondhatnák ezt? Köszönjünk meg Istennek mindent, amit értünk tett!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: