ÉZSAU ÉS JÁKÓB (1Mózes 25:1934)

Az ikrek közül Ézsau született meg előbb, így őt tekintették idősebbnek. Ezért volt azoknak a különleges ígéreteknek és kiváltságoknak a várományosa, amelyek az Ábrahámmal kötött szövetséggel jártak. Ézsau és Jákób jól ismerte ezeket az ígéreteket. Arra tanították őket, hogy az elsőszülöttségi jogot nagyon fontos dolognak tartsák, mert az nemcsak világi javak öröklését foglalta magában, hanem kiemelkedő lelki értékeket is. Az elsőszülöttségi jog birtokosa volt a család papja, és tőle származott a világ eljövendő Megváltója. Másrészről az elsőszülöttségi jog birtokosának kötelezettségei is voltak. Aki örökli majd áldásait, annak Isten szolgálatára kell szentelnie életét. Ábrahámhoz hasonlóan teljesítenie kell Isten kívánalmait. Házasságában, családi kapcsolataiban, a közéletben Isten akaratát kell kikérnie (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 141-142. old.).

Ellen White szavaira gondolva olvassuk el újból a mai bibliai szakaszt. Vajon mi indokolta Ézsau tetteit? Mit tanulhatunk ebből mi? Lásd még Zsid 12:1417.

1Móz 25:27 verséből kiderül, mennyire különbözött a két fiú. Érdekes, hogy Jákóbot a tam (teljes vagy tökéletes vagy erkölcsileg ártatlan) szóval mutatja be a Szentírás. Jób jellemére vonatkozóan ugyanez a szó úgy jelenik meg a fordításban (Jób 1:8), hogy feddhetetlen. Ennek ellenére Jákóbot másik arcáról is megismerhetjük. Mindent megtett azért, hogy bátyja gyengeségét kihasználva, megszerezze magának az elsőszülöttségi jogot. Talán azért akarta mindenképpen magáénak tudni, mert azt hitte, csak így válhat valóra az ígéret, amit édesanyjuk a születésükkor kapott a két testvérre vonatkozóan (1Móz 25:23). Jákób szüntelen sóvárgással gondolt az elsőszülöttségi jogra.

Ézsau pedig azt bizonyította, hogy méltatlan az ezzel járó kiváltságokra, nemcsak azért, mert a lehető legnagyobb könnyelműséggel eladta jogát, de döntését még esküvel is megerősítette (1Móz 25:33), majd nyugodtan távozott (34. vers; lásd még 1Móz 26:3435).

Jó volt, amire Jákób vágyott, de nem tisztességes módon akarta megszerezni. Mivel védekezhetünk a cél szentesíti az eszközt mételyétől?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: