IZSÁK SZÜLETÉSE

Annyi év, annyi csalódás, annyi győzelem és bukás után végre-valahára megszületett a megígért gyermek (1Móz 21:13). Izsáknak nevezték el (ami azt jelenti, hogy nevet). Ábrahám hitetlenkedve nevetett annak hallatán, hogy Sárának és neki gyermeke születik (1Móz 17:17) erre emlékeztetett a név. Izsák neve és az 1Móz 17:17-ben szereplő és nevete szókapcsolat között a héberben egy betű eltérés van (jelentése: és). A név minden bizonnyal az idős házaspárnak a megígért gyermek születése miatti örömét is kifejezte.

Sajnos nem csupán öröm és boldogság töltötte be otthonukat. A következőkben láthatjuk, hogy mit is jelent a bűnbocsánat elnyerése után is viselni a bűn következményeit.

Milyen szomorú eseményekre került sor Izsák születése után (1Móz 21:921)? Hogyan enyhítette az Úr Ábrahám fájdalmát?

_______________________________________________________________

Izmael kb. 17 évet élt apjával, Ábrahámmal. Hogyan is tudta Ábrahám elküldeni? Óriási árat kellett az idős pátriárkának fizetnie a jó szándékból elkövetett hibáért. A helyzet iróniája, hogy éppen Sára volt az, aki férjét Hágárhoz küldte, most pedig ő követelte Izmael és Hágár eltávolítását.

Pál apostol hogyan érzékeltette Ábrahám test szerinti és lélek szerinti utódainak összeférhetetlenségét? Milyen következtetésre jutott (Gal 4:2831)?

_______________________________________________________________

Nehéz lehetett Ábrahámnak elküldeni a fiát, de megint csak le kell szögeznünk: soha nem kifizetődő, ha az ember nem bízik az Úrban. Kétség kívül fájdalmat és szenvedést hoz az engedetlenség, de nem csak arra, aki elkövette a bűnt, hanem gyakorta a hozzá legközelebb állókra is. Amikor Ábrahám feleségül vette Hágárt, minden bizonnyal álmában sem gondolta volna, hogy idáig fajulnak majd a dolgok.

Ha nehéz döntés előtt állunk, mit választunk? Számításba vesszük a következményeket is? Hogyan győződhetünk meg arról, hogy Isten akarata szerint döntünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: