A hit diadala

E HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 20:125:10

Most már tudom, hogy istenfélő vagy, és nem kedveztél a te fiadnak, a te egyetlenegyednek énérettem (1Móz 22:12).

A keresztény irodalom klasszikus művének számít C. S. Lewis, angol író Csűrcsavar levelei című könyve. Ebben az ördögök egyik vezetője, Csűrcsavar számos levelet ír unokaöccsének, Ürömvölgyinek. A levelekben Csűrcsavar rengeteg tanáccsal ellátja öccsét. Megírja, hogyan teheti tönkre annak a fiatalembernek a lelkét, aki mellé kirendelték. Minden tekintetben való mértékletesség? Nézzük csak meg közelebbről!

Az egyik szakaszban Csűrcsavar a következőt javasolja Ürömvölgyinek: Beszélj neki a »minden tekintetben való« mértékletesség gondolatáról. Ha el tudod fogadtatni vele, hogy »a vallás jó, de csak egy bizonyos pontig«, akkor lényegében nyugodt lehetsz a lelke felől. A mértékletes hitélet éppen úgy megfelel nekünk, mintha egyáltalán nem is hinne - csak még szórakoztatóbb (C. S. Lewis: The Screwtape Letters [San Francisco: Harper] 2001. 46. old.).

Érdemes ezen elgondolkodni, miközben tovább követjük Ábrahám történetét! Mérlegeljük, ami Ábrahámmal és Izsákkal megesett a Mórijjá hegyén ami nem csupán a pátriárka életének, de a szent történelemnek is az egyik legtöbbet mondó, leginkább magával ragadó epizódja. Ábrahám valóban a hit embere volt, még hibái, kudarcai ellenére is. Egész lénye a hitre épült. Számára a vallás valóban jó volt, de nem csupán egy bizonyos pontig. Tettével ennek tanújelét is adta: Isten szavára elindult, hogy a saját fiát feláldozza.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: