BÁBEL TORNYA

1Mózes 10 átfogó képet nyújt arról, hogyan népesedett be újra az özönvíz után a föld. Mind többen és többen születtek, nemzetek alakultak ki, és az emberek szétszéledtek a föld színén. Kezdetét vette olyan birodalmak kialakulása, amelyek közül némelyiket később megemlíti a Biblia is.

Olvassuk el 1Móz 11:19 verseit. Milyen példáját láthatjuk itt a tudományos fejlődésnek? Mire akarták a tudást használni az emberek?

Tekintettel a közvetlen előzményekre, vajon miért akartak az égig felérő tornyot építeni?

Mivel indokolta az Úr, hogy meghiúsította az emberek tervét (Lásd még 1Móz 3:22; 6:5)?

Sineár pusztájának lakói nem hittek Isten szövetségében abban, hogy nem bocsát többé özönvizet a földre. Sokan közülük tagadták Isten létezését, és az özönvizet természetes okoknak tulajdonították. Mások hittek egy felsőbbrendű lényben, aki elpusztította az özönvíz előtti világot, de fellázadtak ellene, akárcsak Kain. Egyik céljuk a torony építésével az volt, hogy bebiztosítsák magukat egy újabb özönvíz esetére. A veszély minden lehetőségét elkerülik gondolták , ha sokkal magasabbra építik a tornyot, mint ahova az özönvíz elért. És azt remélték, hogy ha a felhők fölé tudnak emelkedni, kideríthetik az özönvíz okát. Az egész vállalkozásnak az volt a célja, hogy még önhittebbé tegye a tervezőket, elterelje az eljövendő nemzedékek figyelmét Istenről, és bálványimádókká tegye őket (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 89. old.).

A Bábel tornyáról szóló történetben talán a 6. vers a legérdekesebb. Az Úr látja, hogy ha az emberek összefognak, a tudás és a technikai fejlődés magas fokára jutnak. Azt hihetnénk, ez csak jó lehet, hiszen ma mennyi mindent köszönhetünk a technika vívmányainak! Az Úr mégis egyértelműen rossznak tartotta szándékukat, és közbelépett, hogy a nyelvek összezavarásával véget vessen vállalkozásuknak. Emiatt kénytelen-kelletlen szétszéledtek, és képtelenek voltak összefogni erőforrásaikat, hogy tervüket megvalósíthassák. Miért tette ezt Isten?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: