CSÚFOLÓDÓK RÉGEN ÉS MOST

2Péter 2. fejezetében az apostol ír hamis tanítókról, akik korábban hűségesek voltak Istenhez, de idővel elfordultak tőle. Erre gondolva olvassuk el 2Pt 3:111 verseit, majd válaszoljunk a következő kérdésekre:

1. Milyen forrásra és tekintélyre hivatkozik Péter, amikor a hamis tanítók és csúfolódók állításait cáfolja? Miért olyan fontos ez a válasz?

2. Valójában mi húzódik meg a csúfolódás mögött? Ma milyen hasonló érveléssel találkozhatunk?

3. Miért utal itt Péter az özönvíz történetére (Lásd 2Pt 2:5)? Amióta az atyák elhunytak, minden azonképen marad a teremtés kezdetétől fogva (2Pt 3:4) érdekes, hogy ezt mondja Péter a csúfolódókról. E versek a prófécia drámai teljesedésére mutatnak, aminek főleg az elmúlt másfél évszázad során lehettünk tanúi. A tudósok geológiai magyarázata szerint hosszú időszakok során, nem pedig egy özönvíz-szerű, hirtelen katasztrófa által alakultak ki a föld mai felszíni viszonyai. Más szóval, minden ugyanúgy van, mint azelőtt. A tudomány állítása szerint az óriási kanyonok és sziklák nem a hirtelen bekövetkezett tragédia nyomán keletkeztek, hanem a teremtés kezdete óta, folyamatosan ismétlődő események szakadatlan láncolata formált mindent.

Ez a gondolat az evolúció elméletének is az alapja, miszerint az állandó folyamat során lassan fejlődik az élet minden formája. A Bibliában ezzel szemben arról olvashatunk, hogy a földi élet a hat valós nap alatt lezajlott teremtés munkájával indult el. Figyelemreméltó, hogy Péter már közel kétezer éve rámutatott arra a két területre, ami az utolsó napokban heves vita tárgyát képezi. Minden a jövendölés szerint történik, ami világosan jelzi, hogy olyan időben élünk, amikor határozottan döntenünk kell, kinek az oldalára állunk!

Olvassuk el újból Péter apostol leveléből az idézett részeket. Magunkra ismerünk valahol? A kételyekben, kérdésekben, talán a csúfolódásban? Mi kell ahhoz, hogy az ember visszataláljon a keskeny útra (Mt 7:14)?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: