A BŰNESET (1Mózes 3:1-6)

Mennyire volt érthető, amit Isten Ádámnak parancsolt? Hogyan próbálta a kísértő összezavarni Évát a kérdésével, és elhomályosítani Isten kijelentésének pontos értelmét (1Móz 2:1617; 3:1)?

Éva szavaiból ítélve, még milyen parancsról tudott az első emberpár, noha erről nem olvashatunk 1Móz 2:17-ben (vö. 1Móz 3:3)?

Mihez folyamodott a kígyó, miután az isteni rendelkezést megkérdőjelezte (1Móz 3:4; vö. Jn 8:44)?

Az igazságba Sátán először csak egy kevés hamisságot kevert, de attól kezdve, hogy Éva ráharapott a csalira, egyfolytában hazudott, szemtelenül Isten kifejezett parancsa ellen szólt. Milyen gyakran találkozunk hasonló helyzettel ma is! Valaki olyan tanítással lép fel, amiben az igazsághoz először csak egy árnyalatnyi tévedés keveredik, ám ez természetszerűen teljes egészében megrontja a tantételt. Milyen fontos állandóan éberen figyelni!

1Móz 3:6-ban olvashatjuk, miért is evett Éva a gyümölcsből. A gyümölcs hatott étvágyára, a szépsége is felkeltette figyelmét, de az asszony tagadhatatlanul kívánta a bölcsességet is. Sátán kísértése célba vette Istentől kapott természetét, egész lényét. Úgy mondhatnánk másképp, hogy Sátán pontosan azokat az ajándékokat fordította az asszony ellen, amelyekkel Isten ruházta fel. Ha ez ennyire hatásos volt a Paradicsomban, a bűnt nem ismerő Éva esetében, menynyivel nagyobb a veszélye ránk, bűnösökre!

Mit tudhatunk meg a következő versekből a bukott emberi természetről? Róm 13:14; Fil 3:1819; 1Jn 2:16

Minden ember éltében állandó a bűn, a kísértés és a test csábítása. Isten azonban Jézus által erőt ígért a győzelemhez, hogy se fizikai, se szellemi, se értelmi vágy, szenvedély ne kényszeríthessen feloldhatatlan rabságba.

Keressünk olyan bibliaszövegeket, amelyekkel vigasztalhatnánk azt, aki éppen nehézségekkel küzd, vagy elcsüggedt lelki, erkölcsi állapota miatt. Mit találunk ezekben a szövegekben, hogyan adnak reményt?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: