A KÍGYÓ

1Móz 3:1 új szereplővel, a kígyóval ismertet meg. Feltűnése igencsak meglepő. A földön csúszó-mászó (1Móz 1:25) minden állatot nem sorolja fel a Szentírás, de a kígyó is bizonyára köztük volt, így nem is lehetett furcsa ott látni a kertben. Amikor viszont megszólalt, és rosszra csábította Évát, az már új fordulatot jelent. Az előző két fejezetben sehol nem találunk magyarázatot erre, hiszen eddig minden igen jó (31. vers) volt, amit csak Isten megteremtett.

A következő versekből mit tudhatunk meg a kígyóról? Ki is volt valójában, és miért bukkant fel? Jób 1:611; Ézs 14:1214; Ez 28:1417; Mk 1:13; Lk 10:18; Jn 8:44; 2Kor 2:1011; 11:3; 1Jn 3:8; Jel 12:9; 20:2

______________________________________________________________________________________________________________________________

Ha valaki Mózes első könyvének csupán az első fejezeteit ismerné, el sem tudná képzelni, ki is volt a kígyó, és hogyan jelenhetett meg Isten tökéletesre teremtett világában. Hogyan szólalhatott meg? Miért akarta becsapni Ádámot és Évát? Hogy került oda?

_______________________________________________________________

Ebből is látszik, milyen fontos az egész Bibliát ismerni ahhoz, hogy megértsük az igazságot. A kígyó felbukkanása sejteti, hogy a háttérben még sok más is történt, amit a Szentírás első két fejezete nem közöl. (Igaz, finoman utal rá az Ige, de hol?) Még további kinyilatkoztatás kellett ahhoz, hogy az emberek megérthessék, mi is történt és Isten azt is megadta.

Korunkban általában nem fogadják el Sátán létezését, a legtöbb ember pusztán a gonoszság jelképének tekinti az ördögöt. Balgaságnak tartják, ha valaki mégis hisz a valóságos, személyes, természetfeletti gonosz lény létezésében. Sokak szemében Sátán nem más, mint egy hoolywoodi figura, mint Batman, Pókember vagy Superman. Persze mindig is a rejtőzködés volt a taktikája. Az Éden kertjében a kígyó mögé bújt, ma pedig sokkal kifinomultabb módszerekkel él. Az eredmény mégis ugyanaz: az embereket becsapva, veszélybe sodorja örök életüket.

Előfordul, hogy kétkedünk Sátán létezésében? Hogyan védhetjük meg magunkat csalásaitól?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: