Elveszett Paradicsom

E HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 34

És ellenségeskedést szerzek közötted és az asszony között, a te magod között, és az ő magva között: az neked fejedre tapos, te pedig annak sarkát mardosod (1Móz 3:15).

Az 1600-as években John Milton megírta híres költeményét Az elveszett Paradicsom címmel, ami az első emberpár édeni bukásáról szól. Milton óriási képzelőereje segítségével igyekezett igazolni Istennek az emberekkel való bánásmódját. Nagy gonddal ecsetelte az édeni otthon tökéletes boldogságát, utalt a színpompás virágokra, a tövis nélküli rózsákra, de bemutatta azt is, hogy Isten ellen vívott, elkeseredett harca közben Sátán milyen elszántan tört Ádám és Éva vesztére. Jobb uralkodni a pokolban, mint szolgálni a mennyben vélekedik Sátán.

Nem titok, mi történt: a kígyó hosszú, félrevezető beszéde után Éva sietve kinyújtotta a kezét, leszakította a gyümölcsöt és evett. A többi már történelem.

Szerencsére nem csak a múltat ismerjük, hanem a jövőt is; tudjuk, hogy Isten a megváltás ígéretét adta. Milton is írt arról, amit a Bibliában olvashatunk, hogy Isten Fia váltságul adta önmagát az emberért (1Tim 2:56), ezáltal kínálva az örök élet reménységét mindenkinek, aki csak elfogadni kész.

A héten Milton remekműve helyett inkább a költőt is megihlető, eredeti történettel foglalkozunk. Mózes első könyvének beszámolója alapján szót ejtünk a bűnbeesésről. Tanulmányunk közben nemcsak a bukás okozta tragédiáról, hanem a megváltásban nyert reménységről is elgondolkodunk.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: