ISTEN IGAZSÁGA

E negyedév során érintettük azt a fontos kérdést, ami közvetlenül kapcsolódik a nagy küzdelemhez, ami nem más, mint Isten igazságának igazolása a gonoszsággal szemben. Még egy különleges teológiai szakkifejezéssel, a theodicaeával is megismerkedtünk.

Ebben az összefüggésben rendkívül fontos az ítélet, hiszen olyan sokat elárul Isten jelleméről. Megtudhatjuk belőle, hogy Isten hajlandó nyíltan kezelni a bűn, a lázadás és a hitehagyás problémáját. Arra is megtanít, hogy bízhatunk Istenben még akkor is, ha látszólag igen rosszul állnak a dolgok. Akármilyen borzalmas is a világ, valóban bízhatunk Istenben, hiszen megengedi, hogy az egész világegyetem minden értelmes lénye alaposan megvizsgálja tetteit, intézkedéseit. Kifejezetten ezzel foglalkoztunk a 12. héten, amikor megállapítottuk, hogy az ítéletet az egész világegyetem figyelemmel kíséri. Érdemes még sokkal többet foglalkozni ezzel a témával, ami annyi mindenre magyarázatot ad!

Olvassuk el a következő szövegeket! Milyen tanítás rejlik bennük Isten igazságának igazolásával kapcsolatban?

Zsolt 19:10_____________________________________________________

Róm 3:26______________________________________________________

1Kor 4:5_______________________________________________________

1Kor 13:12_____________________________________________________

Az advent előtti ítéletből megtudhatjuk, hogy az Úr teljesen nyíltan munkálkodik az egész világegyetem szeme láttára. Isten más teremtményei most is láthatják Isten ítéletének igazságosságát és tisztességességét. Az adventista teológia értelmezése szerint eljön majd a mi napunk is, amikor „úgy ismerek majd, amint én is megismertettem" (1Kor 13:12). Még azt is megtudhatjuk, hogy „angyalokat fogunk ítélni" (1Kor 6:3). Ebből következik, hogy minden feltárul előttünk, mi is megvizsgálhatunk mindent. Amit az advent előtti ítéletből tehát megtudhatunk: a folyamat már elkezdődött, és egy nap a most is figyelő világegyetem többi polgárához hasonlóan mi is választ kapunk minden kérdésünkre. Feleletet találunk a fájdalom, a szenvedés és a bűn minden kérdésére. Így majd Isten többi teremtményéhez hasonlóan mi is meglátjuk az Úr igazságát és igazságosságát mindabban, ahogy a bűnt, a gonoszságot és a lázadást kezeli.

Milyen kérdéseket szeretnénk feltenni Istennek? Mi az, amit éppen most képtelenek vagyunk felfogni? Mit jelent az ígéret, hogy egy nap majd erre is választ kapunk, méghozzá olyat, ami miatt dicsérjük Istent igazságáért és jóságáért?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: