NINCS KÁRHOZTATÁS

Olvassuk el Róm 8:1-et! Milyen üzenetet olvashatunk itt, ami különösen fontos számunkra, hiszen az ítélet előtt állunk?

Az ítélettel kapcsolatban a jó hír, hogy nem a saját igazságunkkal kell megállnunk, hanem Jézus igazságosságával borítva. Cselekedeteink alapján ítéltetünk meg, de ez nem jelenti azt, hogy azok alapján is üdvözülnénk! Csakis Jézus igazsága által juthatunk üdvösségre, ami nekünk tulajdoníttatik hit által, méghozzá a mindig is cselekedetekben megnyilvánuló hit által. Az igazság abban a pillanatban borít be, amikor maradéktalanul átadjuk magunkat Krisztusnak, és igényeljük igazságát. Krisztus igazsága velünk marad egészen az ítélet végéig, persze nem feltétel nélkül! Hiszen mit használna bármelyikünknek is az igazság palástja, ha éppen akkor nem lenne rajtunk, amikor a legnagyobb szükségünk van rá, azaz az ítéletben?

Ugyan honnan tudhatom, van-e elegendő jó cselekedetem, amiből látszana, hogy elég a hitem? Logikus a kérdés, mégis helytelen feltételezésen alapul. Azoknak a hozzáállását tükrözi, akik ezt mondták: „Uram! Uram! nem a te nevedben prófétáltunk-é, és nem a te nevedben űztünk-é ördögöket, és nem cselekedtünk-é sok hatalmas dolgot a te nevedben?" (Mt 7:22), vagy a farizeusét, aki ezt mondta: „Isten! hálákat adok néked, hogy nem vagyok olyan, mint egyéb emberek, ragadozók, hamisak, paráznák, vagy mint ím e vámszedő is. Böjtölök kétszer egy héten; dézsmát adok mindenből, amit szerzek" (Lk 18:11–12).

Jakab levelének 2. fejezete hogyan világít rá a cselekedetek szerepére az ítéletben?

A lelkületünk inkább legyen a vámszedőéhez hasonló, aki a mellét verve mondta: „Isten, légy irgalmas nékem bűnösnek!" (Lk 18:13). Aki csak egy pillanatra is meglátta Krisztus igazságát, tudja, hogy Isten könyörületéért és irgalmáért kell esedeznie. Bármilyen sokat tett is, és még ha mindent tiszta szívből és szeretetből vitt is végbe, cselekedete akkor sem lehet soha elegendő. Ezért kell hit által élni, bízni Isten ígéreteiben, hogy Jézusra való tekintettel és csakis Jézus miatt üdvözít az Úr. Az fordít a hit és a Krisztus által való üdvösség ígéretei felé, ha felismerjük, hogy cselekedeteink semmire nem elegendőek. Ez az a hit, Isten ígéreteibe vetett hit, ami átalakítja az életet, ez az átalakulás pedig a cselekedetekben nyilvánul meg.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: