A MENNY MEGTISZTÍTÁSA

Olvassuk el Zsid 9:22–24 verseit, majd válaszoljunk a következő kérdésekre!

1. Melyik két szentélyről van itt szó?

2. Milyen párhuzam figyelhető meg közöttük? A levél szerzője szerint minek kell megtörténnie mindkét szentélyben?

Ez az igeszakasz igencsak zavarba ejti a nem adventista teológusokat, mivel annyira egyértelműen kifejezi, hogy magát a mennyei szentélyt is meg kell tisztítani. „Arra a következtetésre is juthatnánk, hogy a földi szentélyt azért kellett megtisztítani, mert a mennyei is megtisztításra szorult" – (Craig Koester: Hebrews, Anchor Bible Series [Doubleday, New York, 2001.] 427. old.).

Zsid 9:23-ban a megtisztításra vonatkozó görög szó megegyezik azzal, amit a Szentírás régi görög fordítása Dán 8:14-ben is használ. Az Ószövetséget még Krisztus kora előtt lefordító görögök megértették, hogy Dán 8:14-ben a héber szöveg jelentése: a szentélyt meg kell tisztítani. Sok évvel később a Zsidókhoz írt levél szerzője ugyanerre gondolt, még ha a közvetlen szövegkörnyezet el is tért: a mennyei szentélyt éppen úgy meg kell tisztítani, mint a földit. Valóban, a földi szentély megtisztításának éppen az volt a lényege, hogy a nagyobb, az igazi, a mennyei szentély megtisztítására mutatott.

Nézzük meg ismét Dán 8:14-et! A prófécia időmeghatározására való tekintettel miért állítjuk, hogy itt a szentély megtisztítása megegyezik azzal, amire a Zsidókhoz írt levél írója utal?

A zsidó gondolkodás szerint az engesztelés napját, a szentély megtisztításának idejét az ítélet nagy napjának tekintették, ekkor volt az embereknek utolsó lehetőségük arra, hogy megtérjenek még mielőtt rájuk került a sor az ítéletben. Az engesztelés napján a zsidók néha még ma is mondják egymásnak ezt az áldást: „Mindörökre légy bepecsételve az élet könyvébe!"

Miért csak az lehet – méghozzá hit által – a bizonyosságunk alapja, hogy mivel Krisztus igazságának palástja borít, az ítélet napján örökre bepecsételtetünk az élet könyvébe?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: