A TÁMADÁS

Több mint 500 évvel Krisztus kora előtt Dániel látomásban látta a lényegét annak a támadásnak, amit a későbbiekben Róma „az igazság" ellen intézett, azaz földre vetette azt (Dán 8:12). Többek között arról is szó van itt, hogy a kis szarv „nagyon megnöve", egészen „a seregnek fejedelméig", azaz Jézusig.

Róma támadásának idején hol volt Krisztus, és milyen tevékenységet folytatott? Róm 8:34; Zsid 7:24–27; 8:1–5; 9:11–14, 24

A kis szarv tehát „nagyon megnöve", egészen „a seregnek fejedelméig", aki természetesen nem más, mint Krisztus. Támadásait nem csak Isten népe ellen irányította, hanem kifejezetten a szentély és annak alapja, valamint az ott folyó szolgálat ellen is, ebben az esetben éppen a „mindennapi áldozat" ellen.

Nagyon fontos mindig észben tartanunk, hogy Krisztus, „a seregnek fejedelme" most értünk végzi szolgálatát a mennyei szentélyben, ami a kis szarv támadásainak középpontja. A nyelvezet itt is jelképes. A kis szarv valójában nem ért el a mennybe, mint ahogy az „igazságot", vagy „szentségének helyét" sem vetette a földre.

Ezért mondhatjuk, hogy a kis szarv támadása gyakorlatilag a megváltási terv ellen irányul, ami Krisztus halálával kezdődött (a szentélyszolgálatban ezt jelképezte az áldozati állatok halála) és ami után következett Krisztus főpapi szolgálata (amit a földi szentélyszolgálatban a papok szolgálata szimbolizált). A kis szarv támadásának középpontjába került tehát mindaz, amit ez a szentély jelképezett.

Hogyan is történt a támadás?

Krisztus most a Főpapunk, aki közbenjár értünk a mennyei szentélyben. Ha a római rendszert alaposan megvizsgáljuk, megláthatjuk, hogy az egyház egész felépítése a papsággal, a közbenjárás szolgálatával és a misével azt bitorolja, amit Krisztus tett vagy most tesz értünk. A római egyház önmagának követeli mindazt, amit mi hívőként közvetlenül Istennek és Krisztusnak tulajdonítunk. Ez Dán 8:11-ben így hangzik: „a seregnek fejedelméig", azaz Krisztusig „növekedék" (lásd: a pénteki részt).

A megváltási tervben mi a szervezett egyház feladata? Mivel járulhatunk hozzá, hogy az egyház betölthesse szerepét? Másrészt viszont milyen korlátok között segíthet csak az egyház az egyes tagok hitéletében?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: