A SZENTÉLY

Hasonlítsuk össze Dániel könyve 7. és 8. fejezetében az állat-jelképeket! Milyen döntő különbséget látunk közöttük?

Dániel könyve 8. fejezetében olyan állatok vonulnak el előttünk, amelyeket a szentélyben végzett szolgálatokkal kapcsolatba hozhatunk, amelyeket áldozatként szoktak bemutatni az engesztelés napján (3Mózes 16). Itt láthatjuk az első összekötő láncszemet Mózes 3. könyvével, azzal a résszel, ami minden más ószövetségi iratnál többet foglalkozik a szentélyben végzett szolgálatokkal.

Olvassuk el ismét Dán 8:9–12 verseit (lásd még: 13–14. v.)! Mi a kis szarv támadásának központja?

Egyértelmű, hogy a szentély ellen irányul a támadás.

Először is, a kis szarv elveszi a „mindennapi áldozatot". A „mindennapinak" fordított héber szó azt is jelenti, hogy „szüntelen", „folyamatos". A Szentírásban számos alkalommal szerepel ez a szó közvetlenül a papok nap mint nap végzett szolgálatára utalva. Ez tehát félreérthetetlen célzás nem csak a szentélyszolgálatra, hanem a szentélyszolgálat naponként végzett feladataira is (lásd: 2Móz 27:20; 29:42; 4Móz 4:7; 28:6).

Dán 8:11-ben az áll, hogy „az ő szentségének helye" vagy „alapja" „elhányattaték", azaz levettetett. A hely szó nagyon sokszor előfordul a szentélyre vagy Isten lakóhelyére utalva, ezért ez is a szentéllyel összekötő láncszem (2Móz 15:17; 1Kir 8:13; 2Krón 6:2; Ézs 18:4).

Azután természetesen ott vannak magára a „szentélyre" vonatkozó utalások, amelyeket nem csak a 11., de a 13. és a 14. versekben is megtalálhatunk. Ezek a versek már önmagukban is azt mutatják, hogy a támadás célpontja lett a szentély, ami a megváltás tervének földi modellje volt.

Miért állítjuk, hogy ez a támadás nem lehetett a földi szentély elleni támadás, ha a kis szarvnak erre a korszakára gondolunk, ami úgy Kr. u. az V. században kezdődött?

A földi szentélyt, azaz a jeruzsálemi templomot Kr. u. 70-ben lerombolták, ezért a támadás csakis a mennyei szentély ellen irányulhatott. Természetesen a kis szarv nem érhetett el a mennybe, úgyhogy a támadás mindaz ellen irányult, amit a szentély jelképezett, azaz a megváltási terv ellen. A kis szarv tehát nem csupán Isten népét, hanem a megváltási tervet is támadja.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: