Szeptember 1.

TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA: Antiochusszal kapcsolatban egy másik lehetetlen próbálkozás a kis szarv eredetével kapcsolatos Dán 8:8–9-ben: „A kecskebak pedig igen naggyá lőn; de mikor elhatalmasodék, eltörék a nagy szarv, és helyébe négy tekintélyes szarv növe az égnek négy szele felé. És azok közül egyből egy kis szarv támada, és nagyon megnöve délre, napkeletre és a kívánatos föld felé". Akik Antiochusra hivatkoznak, azt állítják, hogy a kis szarv a „négy tekintélyes szarv" egyikéből nőtt ki, azaz az egyik birodalomból, amelyik Nagy Sándor halála után alakult. Azzal érvelnek, hogy ez lenne Antiochus, nem pedig Róma.

Ez az érv több ponton sem állja meg a helyét. Először is a 8. vers végén nem a „négy tekintélyes szarv", hanem „az égnek négy szele" kifejezés szerepel utoljára. Közvetlenül ezután a szövegben az áll, hogy „azok közül egyből" (9. v.). Miből is? A legközelebb álló kifejezés „az égnek négy szele", ez tűnik tehát kézenfekvőnek. Vannak ugyan, akik azzal érvelnek, hogy csak szarvból nőhet ki szarv, nem pedig szélből. De vajon mikor látott bárki is egy szarvból kinövő másik szarvat?

Másodszor, a héber nyelvtan hímnemű és nőnemű főneveinek ismeretében az „azok közül egyből" kifejezést csak „az égnek négy szele" szókapcsolattal lehet összekötni, a „négy tekintélyes szarv" kifejezéssel semmiképpen sem.

Még ha a kis szarv eredetére vonatkozó érveket el is fogadnánk, a többi tényező teljességgel kizárja annak a lehetőségét, hogy a kis szarv Antiochus Epiphanest jelképezné.

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Miért olyan fontosak ezek a kérdések? Mi minden múlik rajtuk? Beszélgessünk erről a csoportunkban! Ha pl. a kis szarv hatalma Antiochus Epiphanest szimbolizálná, akkor Dániel 8. fejezetének egész próféciája Krisztus előtt kb. 150 évvel beteljesedett és lezárult volna. Mit jelentene ez nekünk, hetednapi adventistáknak, ha ez így lenne? Miért lehet az, hogy a keresztény világ túlnyomó többsége a kis szarvval kapcsolatban ennyire ragaszkodik a téves nézethez?

2. Beszélgessünk a csoportban arról, hogy mit is jelent olyan tantételeket vallani, amelyeket a keresztények többsége másként ért? Kényelmetlenül kellene emiatt éreznünk magunkat?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: