DÁNIEL KÖNYVÉNEK KELETKEZÉSI IDEJE

„Belsazár király uralkodásának harmadik esztendejében látomás jelenék meg nékem, Dánielnek, annak utána, amely először jelent meg nékem" (Dán 8:1).

Az itt idézett szöveg szerint a történelem melyik korszakában élt Dániel próféta?

Az eddigiek fényében tehát Dániel próféciái nem csak Isten létezésének adják szilárd bizonyítékát, de annak is, hogy a Szentírás valóban Isten Igéje. Ezért a keresztény egyház fennállásának kezdetétől fogva Isten népének ellenségei igyekeztek aláásni, megrendíteni az emberek bizalmát a Szentírás, de különösen a próféciák iránt. Korábban is mondtuk már, hogy volt egy ilyen próbálkozás, miszerint Dániel könyve nem a könyvben megadott időkereten belül keletkezett, hanem évszázadokkal később. Ezt az álláspontot mi hetednapi adventisták kategorikusan elutasítjuk. Sajnálatos módon ezt a kérdést a keresztények közül csak kevesen látják úgy, mint mi.

Olvassuk el a következő igéket: Dán 1:1; 2:1; 7:1; 8:1; 9:1! A könyv tanúsága szerint mikor keletkezett Dániel könyve? Milyen következtetést vonhatunk le azoknak az álláspontjára vonatkozóan, akik az egyértelmű kijelentésekkel szemben mégis ahhoz ragaszkodnak, hogy Dániel könyvét évszázadokkal később írták? Lásd még: Ézs 55:11; Mk 15:28; Jn 17:17; ApCsel 1:16!

Akik Dániel könyvének keletkezését évszázadokkal későbbre teszik, Dániel 8-ban a kis szarvat az ókori görög uralkodóval, Antiochus Epiphanesszal próbálják azonosítani. Ma a Szentírás legtöbb kutatója ezt a magyarázatot fogadja el, szinte minden mai kommentár ezt közli. Amint látni fogjuk, egyáltalán nem lehet helytálló ez az elképzelés. Sokan nem ébrednek a tudatára, milyen érvelés húzódik is meg az általuk elfogadott magyarázat mögött, azaz hogy Dániel könyvét nem a könyvben megadott időben írták volna, hanem sokkal később. Mivel tehát igen széles körben elterjedt ez a nézet, fontos, hogy foglalkozzunk vele.

Még mi áshatja alá a Szentírás hitelességébe vetett hitünket akár nyíltan, akár burkoltan? Még lényegesebb, hogy milyen lépesekkel védekezhetünk bármi ellen, ami apródonként gyengítené a Biblia valóságába és ihletettségébe vetett hitünket?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: