A KÉT KIS SZARV

Dániel 7-ben és 8-ban egyaránt kiemelkedő szerepet kap a kis szarv hatalma. Ha összehasonlítjuk jellemzőiket, azt látjuk, hogy mindkét fejezetben a kis szarv ugyanarra a hatalomra utal, sőt, a leírás meg is erősíti álláspontunkat a hatalom azonosításával kapcsolatban. Rengeteget megtudhatunk a kis szarvakról, sokkal több részletet, mint bármelyik másik, itt bemutatott nagy birodalomról. Ebből két dologra is következtethetünk: (1) nyilvánvaló, hogy a kis szarvak a világ prófétai történelmében igen fontos hatalmat szimbolizálnak; és (2) az Úr azt akarja, hogy biztosan tudjuk, melyik erőt jelképezik.

Az alábbiakban a két fejezetben szereplő kis szarvak között meglévő hasonlóságokat vizsgáljuk. E jellemzők és hasonlóságok tanulmányozása közben gondolkozzunk azon, hogy mennyiben támasztják alá ezek a tulajdonságok a nézetünket e hatalom azonosításával kapcsolatban!

1. Mindkettőre ugyanaz a jelkép utal, a szarv (Dán 7:8, 20; 8:9).

2. Mindkettő üldöző hatalom (Dán 7:21, 25; 8:10, 24).

3. Mindkét hatalom önmagát felmagasztalja, káromlást szól (Dán 7:8, 20, 25; 8:10–11, 25).

4. Mindkettő Isten népe ellen tör (Dán 7:25; 8:24).

5. A prófétai idő mindkettő tevékenységének bizonyos elemeit körülhatárolja (Dán 7:25; 8:13–14).

6. Mindkettő fennmarad egészen az idők végéig (Dán 7:25–26; 8:17, 19).

7. Mindkettő vesztét természetfeletti hatalom okozza (Dán 7:11, 26; 8:25).

Ha két hatalmat egy és ugyanaz a prófétai szimbólum jelképez, ha alapjaiban véve ugyanazt a tevékenységet folytatják, méghozzá a látomás menete szerint egyazon időben, akkor egyértelműnek tűnik, hogy ugyanazzal a hatalommal van dolgunk. Ezenkívül, az itt bemutatott hatalom jellemzőit figyelembe véve igen nehéz volna cáfolni a bizonyítékokat, amelyek ezt a hatalmat Rómával azonosítják.

Hitünk megszilárdulásában melyik bibliai próféciának volt különösen nagy szerepe? Tekintsük át ezeket ismét! Minél gyakrabban foglalkozunk velük, annál inkább bátorítanak. Beszéljünk ezekről a próféciákról valakinek, akinek most éppen bátorításra van szüksége!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: