TOVÁBBI BIZONYÍTÉKOK

Olvassuk el újra Dán 8:13 kérdését! Rájövünk, hogy a héberben nem szerepel a felől szó, sőt, a héber nyelvtan szerint nincs is ott helye. A kérdés nem csupán a kis szarv tevékenységére vonatkozik, hanem inkább mindenre, amiről az egész fejezet szót ejt, beleértve a kosról és a kecskebakról szóló látomást (Médo-Perzsia és a Görög Birodalom), valamint a kis szarv ténykedését (a pogány Római Birodalom és a római pápaság). A szó szerinti fordítás tehát így hangzana: „Mennyi ideig tart a látomás, a mindennapi áldozat és a pusztító bűn, a szentély és a sereg lábbal tiprása?" Azaz a 13. versben „látomás"-nak fordított szó a hazon, ami a korábbiak értelmében a kosról, a kecskebakról és a kis szarvról, azaz Médo-Perzsiáról, a Görög Birodalomról és Rómáról szól.

A kérdést ezek szerint így is megfogalmazhatnánk: Meddig engedi még [Isten], ezeket a dolgokat Médo-Perzsia felemelkedésétől a Görög Birodalom felemelkedésén át addig, amíg végül Róma támadást intéz Krisztus mennyei szolgálata ellen?

Olvassuk el ismét a kérdéses rész szó szerinti fordítását! Miért bizonyítja ez is, hogy a 2300 napot nem szó szerint kell érteni? Ha úgy vennénk, hogyan ölelhetné fel az itt megemlített eseményeket?

Nyilvánvaló, mi itt a lényeg: a 2300 napnak magában kell foglalnia Dániel 8 látomásának minden eseményét Médo-Perzsiától kezdve a Görög Birodalmon és Rómán át egészen a szentély megtisztításáig. Ha szó szerint vennénk a 2300 napot, ez még a birodalmak kezdetére sem volna elég, nem hogy az összesre. Az év-nap elvvel viszont a probléma azonnal megoldódik. A 2300 éves időszak (nem pedig a jó 6 évnyi idő!) elegendő a kérdéses eseményekre.

Ha újból elolvassuk Dániel 8-ban az eddigiekben vizsgált kérdést, a történelemnek igazán hosszú szakaszaival találkozunk, üldözésről, hitbeli elhajlásról és szenvedésről esik szó, méghozzá igen tág időkeretben (lásd: Dán 8:23–25). És végül mi történik? Persze nem csak azt tudjuk meg, hogy mi történik, hanem a próféciák által azt is megtudhatjuk, mi mikor következik be. Mivel tartják bennünk életben a reményt ezek a szövegek, hogy bármi is történjen éppen most, Isten hamarosan mindennek véget vet, és minden Őt dicsőíti majd? Hogyan lehet erőnk és bátorságunk hűségesnek maradni, ha erre rádöbbenünk, függetlenül attól, jelenleg milyen körülmények között élünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: