70 HÉT

Amint az előző héten is megállapítottuk, Dán 8:14 idői prófécia a 2300 napról. Dániel 9-ben Gábriel visszatér, és újabb idői próféciát közöl, ez a 70 hétre vonatkozik (Dán 9:24).

Számoljunk egy kicsit! Melyik prófécia utal hosszabb időre, a 2300 napos vagy a 70 hetes?

Két idői próféciát látunk itt, méghozzá egymással összekapcsolva, a 2300 napra és a 70 hétre vonatkozókat. A kettő közül természetesen a 70 hétről szóló a rövidebb.

70 hét

2300 nap

Olvassuk el Dán 9:24-et! Hogyan vezeti be Gábriel a 70 hetes időszakot? Melyik igét használja itt?

Az igét (chatchak) többféleképp fordítják, mint pl. „rendeltetett el", „van", „szabatott ki", az alap jelentése „levágni", és a legtöbb héber szótár így is jelöli. Sajnos ez a szó a Bibliában sehol másutt nem fordul elő, így nincs más, a Szentírásból származó összehasonlítási alapunk. A héber nyelvhez közel álló ugariti nyelvben a tudósok megfigyelték: a chatchak szóval párhuzamos kifejezés ott is azt jelenti, hogy „levágni", ami megfelel a Károli és az új protestáns Bibliában használt „szabatott" fordításnak.

Szabatott? Ugyan miből? Mi másból, ha nem egy másik idői próféciából? Akkor vajon melyik másik idői próféciából? Nyilvánvalóan a Dán 8:14-ben található mareh-ból, a 2300 napra vonatkozó idői próféciából, amire – mint a két prófécia közül a hosszabb időre vonatkozóra – Gábriel éppen akkor hívta fel Dániel figyelmét.

Így tehát két idői próféciát kapunk, a 2300 napra és a 70 hétre vonatkozót, és a 70 hétre vonatkozó „vágatott le" a 2300 napból.

Tegyük fel, hogy a szomszédunknak megemlítjük: vasárnap van öt órányi szabadidőnk, ő pedig vasárnap kifejezetten utal erre az öt órára, majd a segítségünket kéri egy szoba kifestéséhez. „Egy óra alatt kész lesz!" – mondja. Milyen következtetést vonhatunk le ebből a példából? Hogyan érthetjük meg ezáltal talán még jobban Dán 8:14 és 9:24 két idői próféciájának az összefüggését?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: