„ÉRTELEMRE TANÍTSALAK"

Olvassuk el Dán 9:20–22-t, és nézzük meg, mi is történik itt! Miután Dániel befejezte az imádságot, megjelent neki Gábriel angyal. De Dániel könyvében nem ekkor jelent meg először Gábriel.

Mikor találkoztunk Gábriellel utoljára Dániel könyvében (Dán 8:16)?

Ne felejtsük el, a 8. fejezetben Gábriel parancsot kap, hogy magyarázza meg Dánielnek a látomásban látottakat. Olvastuk már, hogy az angyal meg is tette ezt, csak a 2300 napra vonatkozó látomás kivételével.

Most azonban Gábriel visszatér Dánielhez, aki úgy utal rá, mint „akit elébb a látomásban láttam" (21. v.). A próféta nem mondja meg, melyik látomásban látta már Gábrielt, de Gábriel csak a 8. fejezetben jelent eddig meg, ezért logikus feltételeznünk, hogy Dániel arra a látomásra utal.

Dán 9:20–23-ban mit mond Gábriel, miért jött Dánielhez?

Amint a tegnapi részben is megállapítottuk, az imában Dániel nem kéri, hogy megérthessen valamit. Utoljára a 2300 éves próféciát nem értette. Most ugyanaz az angyal jelenik meg előtte, aki elmondja, azért jött, hogy „értelemre" tanítsa. Értelemre, de mivel kapcsolatban? Nyilvánvalóan a 2300 nappal kapcsolatban, hiszen Dániel utoljára ezt nem értette.

Valójában a héber ige gyök (bin) úgy fordítható, hogy „értette" (Dán 8:27), és ugyanez a szógyök fordul elő Dán 9:22-ben is, ahol Gábriel elmondja: azért jött, hogy „értelemre" (bin) tanítsa, olyan dologra, amit a 8. fejezet végén még nem tudott.

Figyeljük meg azt is, hogy milyen prófécia Dán 8:14 – idői prófécia. Milyen prófécia is következik közvetlenül azután, hogy Gábriel megérkezik Dánielhez, és elmondja: értelemre fogja tanítani (lásd: Dán 9:24)? Természetesen idői prófécia. Világos, hogy Dániel 9 látomása összekapcsolódik Dániel 8 próféciájának a 2300 napra vonatkozó részével. Dániel 2. és 7. fejezetében tehát a látomás után következik a teljes magyarázat, Dániel 8-ban a látomást csak részleges magyarázat követi. Dániel 9-ben nincs látomás, csak magyarázat – méghozzá annak a magyarázata, ami magyarázat nélkül maradt a 8. fejezetben.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: