A KIS SZARV

Eddigi tanulmányunk során azt láttuk, hogy Dániel könyve eddig öt birodalmat említett meg, közülük négynek a nevét is megkaptuk: Babilon (Dán 2:38), Médo-Perzsia (Dán 8:20), a Görög Birodalom (Dán 8:21), Isten örök országa (Dán 2:44; 7:14, 18, 22, 27). Az egyetlen nem konkrétan megnevezett hatalom az, amelyik a Görög Birodalom után emelkedik fel, és egészen a végidőig megmarad. Az alábbiakban található az a táblázat, amely felsorolja az itt megemlített földi birodalmakat, azokat is, amelyeknek a neve is ott szerepel és azt is, aminek nem találjuk itt a nevét.

Az eddig tanultak alapján mivel azonosíthatjuk a Dániel 8-ban szereplő kis szarvat? Hogyan tudjuk megindokolni válaszunkat?

A kézenfekvő válasz természetesen Róma (mind a pogány, mind a pápai korszaka). Íme néhány a sok ok közül:

A látomások közötti párhuzamokat figyelve elmondhatjuk, hogy Róma szerepelt Dániel 2-ben, Róma szerepelt Dániel 7-ben, tehát nyilván Róma jelenik meg Dániel 8-ban is. A kis szarv hatalma a Görög Birodalom után következik, és egészen az utolsó időig megmarad, amikor természetfeletti módon éri el a pusztulás. Melyik az a még ma is létező hatalom?

Figyeljük meg azt is, hogy Médo-Perzsiáról azt olvashatjuk: „naggyá lőn" (Dán 8:4), a Görög Birodalomról pedig: „igen naggyá lőn" (Dán 8:8). Ezzel szemben a kis szarvat úgy mutatja be a prófécia, mint ami „nagyon megnöve" (Dán 8:9). Némelyek talán elvitatkoznának rajta, hogy a „nagyon megnöve" nagyobb hatalmat jelöl-e annál, ami „igen naggyá lőn", az egyszerűen „nagy"-nál azonban mindenképpen nagyobb. Ebből az következik, hogy a kis szarv hatalma mindenképpen túlnőtt legalább Médo-Perzsiánál. Nos tehát, mi más lehetne az a hatalom, ami Médo-Perzsiánál erősebb, a Görög Birodalom után emelkedik fel és a vég idejéig fennmarad, ha nem Róma?

A múlt héten megállapítottuk, hogy Dániel 7-ben a kis szarv hatalma egyértelműen a római pápaságra utal. Dániel 8-ban ugyanazzal a jelképpel találkozunk. Mindkettő üldöző hatalomként áll előttünk.

Vizsgáljuk meg a kis szarv bizonyos jellemzőit! Milyen tekintetben mondhatjuk el, hogy egyénileg mi is mutathatunk a kis szarvéhoz hasonló lelkületet?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: