Dániel 7

E HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 7

„Mígnem eljöve az öreg korú, és az ítélet adaték a magasságos egek szenteinek; és az idő eljöve, és elvevék az országot a szentek" (Dán 7:22).

Dániel 2 nem csak Isten létezésének adja erős, ésszerű bizonyítékát, de arról is szól, hogy Istennek hatalma van megszabni a jövendőt. Dániel 7 pedig még tovább megy. Ugyanazt a területet öleli fel, mint Dániel 2, sőt egy olyan kulcsfontosságú elemet is tartalmaz, amiről Dániel 2 nem szól nyíltan: a mennyben folyó nagyszabású ítélet, ami közvetlenül megelőzi Jézus második eljövetelét és az általunk ismert világ végét. Röviden tehát, Dániel 7-ben találkozunk az advent előtti ítélettel.

Dániel 2-ben találjuk a 7. fejezet megértéséhez a kulcsot. „Lényegében a két látomás [Dániel 2 és 7] párhuzamos felépítésű. Ugyanazt az időtartamot öleli fel mindkettő, Babilontól az idők végéig, és ugyanazt a négy világbirodalmat is említi meg, amelyeket a 2. fejezetben fémek jelképeznek, a 7. fejezetben pedig vadállatok. Ez a párhuzam nem csak kapocs, hanem a magyarázat módjának kulcsa is. A 7. fejezetet a 2. fejezet fényében kell olvasnunk" – (Jacques Doukhan: Secrets of Daniel [Review and Herald Publishing Assoc., Hagerstown, Md. 2000.] 100. old.).

Oly sok minden található meg Dániel 7-ben, amire később majd még visszatérünk. Most csak röviden áttekintjük a bámulatos próféciát, kihangsúlyozva a csúcspontját képező jelenetet: a mennyben zajló ítéletet, ami Krisztus visszatéréséhez és a Jézusban hívők nagy reménységének a beteljesedéséhez vezet.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: