TÖBBSZÖRÖS TELJESEDÉS

Dániel 2-ben öt birodalommal találkozunk, noha a fejezet ezek közül csak kettőt azonosít: az első Babilónia (37, 38. v.), az utolsó pedig Isten országa (44. v.). Amint azonban a későbbiekben részletesebben is látni fogjuk, Dániel 7. és 8. fejezetei nagyjából ugyanazt a kört érintik, csak más szempontból. Abban a két fejezetben pedig az öt birodalom közül még kettőnek a nevével találkozunk.

Olvassuk el Dán 8:20–21 verseit! Melyik az a tegnap már említett két birodalom, amelyeket meg is nevez?

Ha táblázatba kívánnánk foglalni a Dániel könyvében bemutatott, és néven nevezett birodalmakat, akkor a következőket kellene felsorolnunk:

Babilon (Dán 2:37–38)

Médo-Perzsia (Dán 8:20)

Görög Birodalom (Dán 8:21)

A negyedik birodalom (Dán 2:40–43)

Isten örök országa (Dán 2:44)

Olvassuk el azt a magyarázatot, amit a látomással kapcsolatban maga Dániel mondott el (Dán 2:37–45)! Látunk-e itt utalást arra, hogy ezeknek a jövendöléseknek különböző korokban más és más jelentése lehetne? Mivel tudjuk megindokolni a válaszunkat?

A negyedik birodalomnak nem találjuk itt a nevét, mégis csak egyetlen birodalom jöhet számításba (ezzel kapcsolatban bővebben majd később). Tehát az öt megemlített birodalomból négyet meg is nevez a prófécia. Arra azonban semmiféle utalást nem találunk, hogy a jövendölésnek több teljesedése is lehetne, mint pl. egy-egy birodalom egyszer ezt, máskor valami mást jelképezne. A megnevezett birodalmak a világtörténelemben mozdíthatatlanul és változatlanul meglévő, kiemelkedő, hatalmas világbirodalmak. Erre való tekintettel minden kétséget kizáróan elmondhatjuk: a szövegekben semmi nem utal arra, hogy a konkrét Dánieli próféciáknak különböző korokban más és más teljesedését várhatnánk. Röviden összefoglalva tehát, egyáltalán nem támasztható alá az a gondolat, hogy a történelem különböző szakaszaiban eltérő módon teljesedhetne ez a prófécia.

Világunk jellegzetessége, hogy minden bizonytalan. A lábunk alatt a talaj egy szempillantás alatt megnyílhat. A múlt azonban változhatatlan, mozdíthatatlan. Nézzük meg, hogy Isten milyen szilárd alapot adott ezzel a próféciával! Hogyan erősíthetjük saját hitünket az itt olvasottakkal?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: