BEPILLANTÁS A TITOKBA

Olvassuk el a Dán 2:26–45-ig terjedő részt, majd foglaljuk össze vázlatosan az álmot és a megfejtést is. Melyik négy földi birodalomról hallhatunk itt?

1._____________________________________________________________

2._____________________________________________________________

3._____________________________________________________________

4._____________________________________________________________

Hat évszázaddal Krisztus születése előtt Dániel felvázolta a világ történelmét. Természetesen az arany fej Babilónia (32, 38. v.). A következő birodalom az ezüst mellkas és karok (32, 39. v.) által jelképezett Médo-Perzsia. Ezután jött a bronzból való has és oldalak (32, 39. v.), ami a Görög Birodalmat szimbolizálta, a vas lábszárak (33, 40. v.) pedig a negyedik világhatalmat, a Római Birodalmat jelképezték, amiből kinőttek a mai európai államok – amelyekre a részint vas, részint cserép lábfejek utalnak (33, 41–43. v.).

Ez egyáltalán nem tekinthető sajátságos adventista értelmezésnek. A Biblia zsidó és keresztény kutatói évszázadok óta így magyarázzák Dániel 2. fejezetét.

Hogyan végződik a prófécia? Melyik az a birodalom, ami mindörökre megáll? Mire utal a válasz a fejezet egészének a menetével és irányával kapcsolatban?

Dániel 2 széles ecsetvonásokkal vázolta fel a történelmi panorámát, a világhatalmak töretlen láncolatát, ami Krisztus előtt több mit öt évszázaddal indult, és aminek valamikor a jövőben szakad vége, akkor, amikor Krisztus visszatérése után Isten megalapítja örök országát. Dániel 2 tehát átível egészen az általunk ismert világ végéig. Akik pedig ezt a fejezetet és próféciáit kizárólag a Krisztus első adventje előtti időre szorítják, erősen félremagyarázzák e fejezet egyik alapvető tanítását, nem is beszélve az egész könyv tanításáról (amint a későbbiekben látjuk majd). Egyértelmű, hogy Dániel könyve egészen Krisztus második eljöveteléig, sőt azon túl is rámutat eseményekre. A könyv saját állítása szerint is „az utolsó idő"-vel foglalkozik (Dán 8:17, 19; 12:4, 9, 13).


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: