Dániel 2

E HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 2

„És azoknak a királyoknak idejében támaszt az egek Istene birodalmat, mely soha örökké meg nem romol, és ez a birodalom más népre nem száll át, hanem szétzúzza és elrontja mindazokat a birodalmakat, maga pedig megáll örökké" (Dán 2:44).

Volt egy fiatalember, aki kételyeivel küzdött Isten létezését illetően. Találkozott egy hívő kereszténnyel, akinek ezt mondta: „Egy órát adok, hogy bebizonyíthassa, valóban létezik Isten!" A hívő habozás nélkül elolvasta vele Dániel könyvének 2. fejezetét. Amikor a szakasz végére értek, a fiatalember elismerte: „Most már tudom, hogy van Isten az égben!"

Aki ismeri Dániel 2. fejezetét, tudja mi is történhetett. A Kr. e. VI. században írt könyv felvázolja a világ történelmét Dániel korától kezdve a mi időnkön át még azon is túl. Nehéz megérteni, hogyan fordulhat elő, hogy egy értelmes ember tanulmányozza Dániel 2. fejezetét, mégsem nyűgözi le teljesen a prófécia, és leginkább Isten lénye, aki önmagát nyilatkoztatta ki abban. Olyannyira erős bizonyíték Dániel 2 (a könyv többi részével együtt), hogy már a keresztény egyház első évszázadaiban voltak, akik azzal kezdték támadni Dániel könyvét, hogy Kr. e. a II. század közepe táján keletkezett, csak miután a legtöbb abban említett esemény már bekövetkezett. Ezt a nézetet még ma is sokan vallják, pedig nem csak alaptalan, de arra sem nyújt magyarázatot, hogyan jövendölhetett meg ez a fejezet olyan eseményeket, amelyek a feltételezett, Kr. e. II. századi keletkezési időnél hosszú évszázadokkal később következnek be.

A héten ezt a lenyűgöző próféciát tanulmányozzuk, hogy megvessük az ítélettel és az evangéliummal kapcsolatos egész gondolatkör alapját.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: