MAGÁVAL HOZZA A JUTALMAT

Olvassuk el Mt 22:1–13 verseit, majd válaszoljunk az alábbi kérdésekre!

1. Mire vonatkozik a menyegző képe? Lásd még: Ézs 62:5; Hós 2:19; Mt 9:15; Jel 21:2!

_______________________________________________________________

2. Mire következtethetünk abból, hogy ítélet alá esett az az ember is, aki elfogadta a meghívást?

_______________________________________________________________

3. Mi lett a sorsa annak, akit a király menyegzői ruha nélkül talált?

_______________________________________________________________

Ebben a példázatban az is benne van, hogy az ítélet végrehajtását megelőzi az ítélethozatal. Legtöbb esetben az emberi törvényszékek sem hajtatják végre az ítéletet addig, amíg előzetesen ki nem vizsgálták az ügyet. Jel 22:12-ban az Úr elmondja magáról, hogy amikor visszatér, „az én jutalmam velem van". Ez is arra utal, hogy az ítélet végrehajtását megelőzi az ítélkezés. Hogyan is hozhatná magával a jutalmat az Úr, ha korábban nem történne valami, ami alapján eldől, kit mi illet? 2Kor 5:10 arra céloz, hogy a végső jutalom ill. büntetés kiszabását megelőzi a számadás: „hogy kiki megjutalmaztassék aszerint, amiket e testben cselekedett". Ezzel a gondolattal találkozunk Dán 12:1-ben is, amikor arról olvasunk, hogy megszabadul, akinek a neve szerepel a könyvben.

A cselekedetek alapján meghozott ítélet arra utal, hogy számot kell adnunk tetteinkről, még mielőtt kihirdetik az azok szerint járó jutalmat vagy ítéletet. Az ítélet meghozatala lehet akár száz évvel vagy egy század másodperccel a büntetés vagy a felmentés végrehajtása előtt. Már sok szövegben láttuk a héten, hogy ki-ki megkapja jutalmát vagy büntetését Jézus második eljövetelekor, ezért mindenképpen lennie kell valamilyen számonkérésnek vagy vizsgálatnak az esemény előtt.

Mit szólnánk hozzá, ha a tények alapos, tisztességes kivizsgálása nélkül ítélnének el, mondanának ki büntetést ránk? Miért jogszerű és logikus az ítélet végrehajtását megelőző vizsgálati ítélet? Idézzük fel ismét a theodicaea gondolatát, azt, hogy Isten igazsága beigazolódik majd mindabban, amit Sátánnal, a bűnnel, a gonoszsággal tesz! Miért érthetjük meg jobban a theodicaea fogalma segítségével, hogy az ítélet végrehajtása előtt feltétlenül szükséges az alapos kivizsgálás?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: