A MEGBOCSÁTHATATLAN BŰN

A bűn hatása végzetes, Isten azonban örömmel bocsát meg. Nem kell elkárhoznunk, még akkor sem, ha „mindnyájan vétkeztek, és szűkölködnek az Isten dicsősége nélkül" (Róm 3:23). Jézus azért halt meg, hogy megszerezze a jogot, amely által megbocsáthat a bűnbánó bűnösöknek.

Van azonban egy bűn, amely megbocsáthatatlan, elkerülhetetlenül örök halálba taszít. Ha valaki nem hajlandó elfogadni Isten megtérésre intő jóságát (Róm 2:4), és Isten kegyelmét folyton visszautasítja, végül elköveti azt.

Olvassuk el ismét Mt 12:31 és Mk 3:29-et és az előttük-utánuk lévő szakaszokat! Mit tudhatunk meg az előbbi kérdéssel kapcsolatban?

A Szentlélek elleni bűn annak az állandó elvetése, amit Krisztus tett értünk. Mindez elkerülhetetlenül megvakítja az embert a lelki dolgok érzékelésére, megkeményíti szívét, hogy ne fogadja el a Lélek késztetését. Végül teljes lesz a lelki sötétség, az ember örökre elvész, mert tönkretette lelki fogékonyságát a Lélek késztetésére.

Azért „megbocsáthatatlan", ha valaki elzárkózik a Szentlélek hatalma elől, mert a Szentlélek segítsége nélkül még megbánni sem tudjuk vétkünket, nem térhetünk meg belőle. Isten soha nem kényszerít, ezért ebben az állapotban nem tehet az elutasító emberért semmit. Ilyen helyzetben az ember önmagát vágja el az üdvösségtől saját választásával.

Mt 12:32 és Mk 3:29 újbóli olvasásakor figyeljük meg, hogyan kapcsolja össze Jézus a beszédet a megbocsáthatatlan bűnnel! Vajon miért?

A biblia a szavakat cselekedetekként ítéli meg. Azok részét képezik az általuk bemutatott valóságnak. Isten szólt, és a világ létrejött (1Móz 1). Jézusról olvassuk, hogy „az Íge testté lett" (Jn 1:14). A héberben leggyakrabban a dabar szót használják az igére, amit úgy is fordíthatunk, hogy dolog, történelem és prófécia, mert a szavakat ahhoz a valósághoz kapcsoljuk, amelyre utalnak. Jézus a Szentlélek elleni beszédet egyenértékűnek tekinti annak az igazságnak az állandó visszautasításával, amit a Szentlélek akar közölni az emberrel. A szavak elválaszthatatlanul kötődnek a tettekhez.

Gondoljunk arra, amikor valaki szavakkal bántott meg bennünket! Ez is mutatja, hogy a beszéd nagyon is komoly dolog. Fogadjuk meg Istennek, hogy mostantól fogva jobban ügyelünk arra, mit mondunk!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 2. negyedév

A Szentlélek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: