MÁSODIK LEHETŐSÉG

Vasárnap és hétfőn beszéltünk az emberiség teremtéséről, majd a bűnesetről. Az elbukott ember jövője sötétnek tűnt. Ádám és Éva tettei tökéletesen bemutatták az emberiség állapotát: félelem, Istentől és egymástól való elidegenedés, bűntudat, szégyen. Gyermekeik még gyilkossággal is bővítették a listát (1Móz 4:8). Csakhamar az ember „szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz" lett (1Móz 6:5).

Persze Isten nem engedte, hogy az emberiség elszenvedje a bűn teljes és végleges következményét. Az Úr éppen azért kezdeményezte a megváltási tervet, hogy megmentsen a végső pusztulástól, ami e nélkül várt volna ránk. Jézus eljött, hogy megálljon ott, ahol Ádám állt. Ádám ugyan elbukott, de Jézus győzött, így tette nyomán az egész világ kapott még egy lehetőséget. A Jézusba vetett hit által bárki, bárhol megnyerheti az örök élet ajándékát, annak az ígéretét, hogy mindent visszakaphat, ami a bűn miatt elveszett.

Mi az alapvető üzenete Róm 5:10—19-nek? Figyeljük meg az itt látható éles ellentétet! Mi okozta a halált, és mi biztosítja az életet?

Jézus eljött a földre, és még egy lehetőséget adott az emberiségnek azáltal, amit bűntelen élete, majd engesztelést szerző halála által elvégzett. Ebben az értelemben az emberiség egésze visszanyerte Isten kegyét. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy az egész emberi faj magától értetődően üdvözülne, vagy megigazulna, csak azt, hogy minden egyes ember kapott egy újabb esélyt. Az Ádám és Éva miatt ránk váró végzet Jézus áldozata miatt nem sújt le ránk.

„Isten Igéje kijelenti, hogy nem a magunkéi vagyunk, áron vétettünk meg. Felbecsülhetetlenül nagy árat kellett Istennek fizetnie azért, hogy ilyen előnyös helyzetbe jussunk, ahol megszabadulhatunk a bűn kötelékéből, amit az édeni bukás okozott. Ádám bűne reménytelen nyomorúságba döntötte az egész emberiséget, ám Isten Fiának áldozata árán az ember újabb lehetőséget kapott. A megváltási tervben Isten megadta a menekülés útját mindazoknak, akik hajlandóak elfogadni" (Ellen G. White: Christian Temperance and Bible Hygiene, 15. old.).

Gondolkozzunk el azon, mit is jelent az „újabb lehetőség"! Kaptunk már más téren is újabb lehetőséget? Mit tanultunk az esetből, amelynek segítségével jobban tudjuk értékelni, amit Jézus által kaptunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 2. negyedév

A Szentlélek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: