BÖLCSESSÉG ÉS TUDOMÁNY

„Némelyiknek ugyanis bölcsességnek beszéde adatik a Lélek által; másiknak pedig tudománynak beszéde ugyanazon Lélek szerint; egynek hit ugyanazon Lélek által" (1Kor 12:8—9).

Milyen érdekes, hogy az iménti szöveg szerint a „bölcsességnek beszéde" és a „tudománynak beszéde" is a Lélek ajándéka. Általában azt gondoljuk, hogy ezeket az ember tanulással és/vagy munkája, fáradozása során szerezheti meg. Ám a két nézet nem áll egymással ellentétben. Vannak, akik tudnak olvasni, tanulnak is, de úgy élik az életüket, hogy nem tesznek szert igazi „tudományra" vagy „bölcsességre" a Biblia szerinti értelemben (Péld 1:7; 9:10). Csakis a Szentlélektől nyerhetünk igazi bölcsességet és tudományt.

2Tim 3:7 alapján mit mondhatunk, miért van szükségünk a Szentlélekre ahhoz, hogy a Biblia szerinti bölcsességet és ismeretet megszerezzük?

Rendkívül szomorú, mégis igaz, hogy a történelem során voltak olyan híres teológusok, a Biblia úgynevezett tudósai, akik nem hitték el a Bibliában rejlő igazságokat. Lehet, hogy a héber és a görög nyelv hírneves tudorainak tekintette őket a világ, talán a Biblia történelmét senki nem ismerte jobban náluk, de észre sem vették a lelki bölcsességet és Isten ismeretét, amelyekre éppen ezekben a szövegekben találhattak volna. Milyen kár!

Olvassuk el 1Kor 2:5—7-et! Mi az a bölcsesség, amire itt Pál utal? Miért van szükségünk a Lélekre ahhoz, hogy megismerhessük?

Nézzük meg, hogyan állítja Pál egymással szembe a különféle ismeretet és a bölcsességet, és azt is, hogy Isten erejét állítja a világi bölcsességgel szembe! Isten bölcsessége erőt és valóságos változást hoz az életünkbe, nem csupán ismeretekre és ígéretekre korlátozódik. Életet megváltoztató erő, amely csak a Szentléleknek bennünk végzett munkája nyomán tapasztalható. Minden világi tudomány és ismeret összessége sem ér fel vele.

Milyen ismeret változtatta meg az életünket? Mely tudomány nem volt képes erre? Mit tanulhatunk a saját válaszunkból?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 2. negyedév

A Szentlélek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: