EGY LÉLEK, EGY TEST

Olvassuk el 1Kor 12:1—13 verseit! Mit hangsúlyoz ki Pál különösen a 13. versben?

Pálnak itt egy olyan gyülekezettel van dolga, ahol az emberek a lelki ajándékok miatt harcban álltak egymással. Válaszként, mintha ezt mondaná az apostol: „Ne engedjétek, hogy ez a kérdés megosszon benneteket!" Szó szerint így fogalmazott: „Mert hiszen egy Lélek által mi mindnyájan egy testté kereszteltettünk meg, akár zsidók, akár görögök, akár szolgák, akár szabadok; és mindnyájan egy Lélekkel itattattunk meg" (1Kor 12:13).

A szövegben által-nak fordított szót fordíthatnánk úgy is, hogy valami-be/ben. Így az őszinte hívők egy Lélekben kereszteltetnek meg, Krisztus testébe, ami az egyház. Bármi mást is akart mondani Pál, egy dolog egészen világos: minden hívő egyaránt a Lélek által kereszteltetett meg, ami mindanynyiunkat Krisztus teste, azaz az egyház részévé tesz.

A Lélek keresztsége, azaz a megtérés, ideális esetben megelőzi a víz általi keresztséget. A víz általi keresztség a külső bemutatása annak a változásnak, amely az ember szívében már bekövetkezett. Az igaz hívő Lélektől született (Jn 3:5—6). A Lélek az elpecsételés eszköze (Ef 1:13—14). Isten a Szentlelket adta foglalóul (zálogként), és emlékeztetőül, hogy az ember már hozzá tartozik (2Kor 5:5).

Mit jelent az a tudat, hogy a Szentlélek már bennünk él (Róm 8:9)?

Amikor elfogadjuk Jézust személyes Megváltónknak, a végső és teljes üdvösség mennyei zálogaként, biztosítékként kapjuk a Szentlelket. A Lélek bennünk lakozik, ami garantálja, állandóan figyelmeztet arra, hogy valamikor a jövőben Jézus nem csak bennünk lakozik, hanem együtt lakunk majd vele és az el nem bukott angyalokkal abban a birodalomban, ahol többé nem bánthat már sem kísértés sem bűn. Isten azért adja Lelkét, hogy állandóan emlékeztessen a bűn birodalmából való végleges szabadulásra.

Pünkösd óta minden igaz hívő részesült a Lélek zálogában, ami a Lélek keresztsége. Az igazán fontos kérdés, hogy személyesen mennyire várjuk a Szentlelket?

Mit értünk a Szentlélek keresztsége alatt? Mit válaszolnánk, ha valaki megkérdezné, hogy részesültünk-e a Lélek keresztségében?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 2. negyedév

A Szentlélek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: