MEGNYERŐ BÉKESSÉG

A keresztény házastárs áldása. Az 1 Korinthusi levélben Pál azoknak a hívőknek a kérdésére válaszol, akiket aggasztott, hogy Isten talán nem nézi jó szemmel, ha továbbra is együtt maradnak hitetlen házastársukkal. Attól tartottak, hogy ezzel megfertőzik önmagukat és gyermekeiket is. Egyáltalán nem! – felelte Pál. Fenn kell tartani a házasság szent kötelékét és meghitt kapcsolatát a megtérés után is. A keresztény házasfél jelenléte megszenteli házastársát és a gyerekeket is. A megszenteli szó itt arra utal, hogy a nem hívő fél a kegyelem áldásaiban részesül keresztény társával való együttélése révén.

Mit tanácsol a Szentírás a vallásban megoszlott családoknak? 1Kor 7:12–15; 1Pt 3:1–2

Bármennyire szívfájdító is, a nem hívő fél dönthet úgy, hogy felbontja a házasságot. Komoly következményekkel jár ugyan ez a döntés, de kegyelmes Istenünk, aki tiszteletben tartja a választás szabadságát, azt mondja: tegye meg, ha így akarja. „Nem vettetett szolgaság alá a keresztény férfiú, vagy aszszony az ilyen dolgokban" (1Kor 7:15). A jó példa. Otthon is bizonyságot teszünk, ha valamilyen formában engedjük, hogy mások belelássanak, milyen is nálunk az élet. Sokan nem ismernek követendő, jó példát a házasságra, családi életre. A hívők családjában talán felfigyelnek rá, mennyire más a jézusi lelkület. „Csodálatos ereje van a jó példának. Ha akarjuk, jól felhasználhatjuk, és környezetünk segítségére lehetünk vele" (Ellen G. White: The Ministry of Healing, 354. old.).

Hol a határ, meddig tűrjön a hívő fél hitetlen párjának?

A hívő kedvességével, rendületlen hűségével, alázatos szolgálatával és lebilincselő bizonyságtételével nagy valószínűséggel megnyerheti nem keresztény társát. A keresztény házasfél Krisztus iránti tiszteletből képes engedni a másiknak (vö. Ef 5:21). Azonban a hívő elsődleges kötelessége – családon belül is – Krisztusnak engedelmeskedni. Azt viszont nem várja el Isten hozzá hűséges gyermekétől, hogy vég nélkül tűrje kegyetlen házastársa bántalmazását.

Van valaki a gyülekezetünkben, akinek nehéz az élete a nem hívő házastársával? Ha igen, hogyan tudnánk segíteni neki?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 1. negyedév

Családok Isten családjában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: