ELVÁLASZTHATATLAN ÉLET

A következő szövegek alapján mit mondhatunk el az emberi testtel kapcsolatos bibliai felfogásról? 1Móz 2:7; Zsolt 63:2; Zsolt 84:3; 1Kor 6:19–20; 1Thessz 5:23

Bizonyos vallások a dualizmust hirdetik. E filozófia szerint a lélek élete teher az emberi test börtönében. A Szentírás viszont - nemi jellegzetességeivel együtt - szerves egységként látja az embert. A „test" és „lélek" együtt jelenti az életet (1Móz 2:7). A zsoltáros egész lényével dicsőíti Istent (Zsolt 63:2; 84:3). A Teremtő az egész embert megszenteli, elkülöníti az általa kiválasztott szent célra.

Az Énekek éneke is ilyen értelemben, a házastársi viszony szempontjából szól testünkről. Milyen alapvető gondolatra utalnak a következő igeszakaszok? Én 1:2, 13; 2:6; 5:10–16; 7:1–9

A Szentírásnak ez a szakasza csodálattal beszél az emberi testről. Nem szégyenletes a házastársak szerelmének fizikai megnyilvánulása sem, amely nyíltan kifejezi az érzelmek teljes skáláját.

Számos kultúrában szigorúan tilos a nemiséggel kapcsolatos bizonyos dolgokról beszélni. Ebből következik, hogy a férj és feleség nem tudja egészséges módon megbeszélni házaséletük dolgait. Ezzel a gyermekeket is megfosztják attól, hogy a keresztény otthonon belül, a hívői értékeket a tényekkel összekapcsolva halljanak a házaséletről. A Biblia nyíltan szól a nemi életről. Isten bátorítja népét, hogy ne jöjjenek zavarba, illetve kezeljék tisztelettel és méltósággal az életnek ezt a fontos részét, a Teremtő nagyszerű ajándékához illően.

Hogyan védekezhetünk azok ellen a kulturális és erkölcsi hatások ellen, amelyek vagy pusztán állati szenvedéllyé alacsonyítják le a nemi életet, vagy pedig úgy tüntetik fel, mint szégyellni valót, amiről szót sem szabad ejteni? Milyen bizonyítékát találhatjuk a Bibliában annak, hogy téves mind a két véglet?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 1. negyedév

Családok Isten családjában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: