MIT TANULHATUNK MENNYEI ATYÁNKTÓL?

A Biblia úgy mutatja be Istent, mint Atyánkat. Jézus is Atyának nevezte az Urat, és szeretettel beszélt róla (Mt 5:16; 6:9, 14–15, 18). Isten azt akarja, hogy minden ember Atyjának tekintse. Ez a kép Istenről magától értetődő azok számára, akik szerető családban nőttek fel. Akik pedig nem számíthattak szüleikre, nem tudnak bízni Istenben sem. Mégis az Úr mindenkit ugyanolyan gondoskodással vesz körül, amire csak Ő, a legjobban ragaszkodó, a leginkább gondoskodó Atya képes. Fontos, hogy elfogadjuk Atyánknak, mielőtt mi magunk is szülővé válnánk.

Istennek népével való kapcsolatát vizsgálva a szülői felelősség mely formáit ismerhetjük fel? A mai szülők mit tanulhatnak ebből?

Isten szeretete különösen azoknak a szülőknek segít, akik sok áldozatot hoztak gyermekeikért, ők mégis elvetették a szülők számára fontos értékeket. „Még gyermek volt Izráel, amikor megszerettem… Minél jobban hívtam őket, annál jobban távolodtak tőlem" (Hós 11:1–2; új prot. ford.). Isten is érezte azt, amit a szülők éreznek, ha kamasz gyermekeik hátat fordítanak tanácsaiknak, amikor a viselkedésükkel csalódást okoznak, vagy elmennek otthonról. Az Úr tiszteletben tartja az ember szabadságát. Segíthet a szülőknek eldönteni, mikor kell mindent megtenni a rossz útra tért gyermekért, és mikor jobb inkább belenyugodni a felnőtt gyermek döntésébe, és várni, mint ahogy azt a tékozló fiú apja is tette (Lk 15:11–32).

Hogyan viszonyul Isten azokhoz, akik elfordulnak tőle? Mit tanulhatnak az Úr példájából azok a szülők, akiknek gyermeke rossz útra tért? Isten jól tudja, milyen fájdalmat élnek át a szülők, akiknek fiaik hátat fordítanak. Hogyan vigasztalja és bátorítja ez a tudat a szenvedő anyákat és apákat?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 1. negyedév

Családok Isten családjában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: