KARD ÉS HARC

Mt 4:1–11 verseiben Jézus példát adott arra, hogyan támaszkodhatunk Isten Igéjére Sátánnal való harcunk idején. Két fontos tanulságot vonhatunk le Jézus pusztai megkísértéséből. Az első, hogy a lelki küzdelem nagyon is valóságos, ettől és Sátán haragja elől Isten egyetlen gyermeke sem menekülhet el. Sátán nem támadja az övéit. Minél közelebb kerülünk Istenhez, Sátán annál inkább igyekszik az ő oldalára állítani (Jób 1, 2). A második, hogy nem elég, ha ismerjük az Igét. Ismernünk kell azt is, aki adta az Igét, és bíznunk kell ígéreteiben. Sátán az Igét felhasználva akart kételyt ébreszteni Jézusban Isten ígéreteivel és szándékaival kapcsolatban. Krisztus azonban rendületlenül bízott Istenben, és tovább haladt előre az Úr útján. „Jézus az Írás szavaival válaszolt Sátánnak: »Meg van írva« (Mt 4:4) – mondta. A küzdelemben Isten szava volt a fegyvere. Sátán csodát követelt Krisztustól istenségének jeleként. Ám minden csodánál nagyobb, szilárdabb bizalom – az 'Így szól az Úr' – volt az a jel, amelyet nem lehetett vitatni. Míg Krisztus ezt az álláspontot fenntartotta, a kísértő nem győzhette le" – (Ellen G. White: Jézus élete, 91. old.).

Nézzük meg az alábbi versekben, milyen segítséget ad Isten Igéje ahhoz, hogy legyőzhessük Sátán támadásait!

5Móz 8:3; Mt 4:4; Zsid 4:12; 2Pt 1:4; Zsolt 119:9, 11

A Szentlélek a győzelem pecsétje és záloga (Ef 1:13–14), aki által újjászülettünk (Jn 3:3–8). Bennünk lakozik (Róm 8:9, 11, 14; 2Kor 1:22), gondolkodásmódunkat megváltoztatja (Róm 12:1–2) és vezet, hogy megérthessük a Szentírást (Ef 1:17–23; Jn 16:13). Szintén a Szentlélek ihlette Isten Igéjét, és ha a Lélek bennünk él, fel tudjuk venni az Igét, mint kardot, hogy kivédhessük Sátán támadásait. Rendkívül fontos, hogy a keresztény katona forgassa az Igét, ami „élő és ható, és élesebb minden kétélű fegyvernél" (Zsid 4:12), ami átjár és elevenünkbe hasít, képes megkülönböztetni a jót a rossztól, felismerni, mit mond Isten, és mit súg az ördög. Így válik az Ige olyan fegyverré, amivel védekezni és támadni egyaránt lehet.

„Szívembe rejtettem a te beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened" (Zsolt 119:11) – mondja a zsoltáros. Jézus is eszerint élt. Mi milyen tapasztalatot szereztünk az Ige erejével a Sátán elleni küzdelem során?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: