A HIT PAJZSA (Efézus 6:16)

Ebből a szakaszból kitűnik három igen fontos dolog a keresztény fegyvertárával kapcsolatban. Először: „Mindezekhez fölvevén a hitnek pajzsát" (Ef 6:16). A fegyverzet előbbi részei mellett erre is elengedhetetlenül szükség van. Másodszor: a keresztény élethez és győzelemhez nélkülözhetetlen a hit.

Olvassuk el Zsid 11:6 versét! Mit tudhatunk meg ebből a hit szerepéről? Hogyan kapcsolódik Ef 6:16-hoz? Hogyan dönthetjük el Jak 2:18–20 alapján, mi a bibliai hit és mi nem az?

Hogyan értjük meg a hit jelentését ezekben a versekben? Nem az az igazi hit, ha elhiszek valamit, hanem az, ha hiszek valamiben. Az első bizonyos tantételek gyűjteményének elfogadása értelemmel (Ef 4:13), míg a második alapvető bizalom Istenben, állandó bizalom Igéjében és ígéreteiben. Ez a feltétlen bizalom elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a hit pajzsként szolgálhasson.

„A hit Isten iránti bizalommal teljes, ha az ember hiszi, hogy Isten szeret és tudja, mi a legjobb számunkra. Ez késztet arra, hogy saját utunk helyett Istenét válasszuk. Saját tudatlanságunk helyett Isten bölcsességét fogadjuk el, gyengeségünk helyett az Ő erejét, bűnösségünk helyett pedig az Ő igazságát. Az életünk, egész lényünk már Istené, hittel elfogadjuk, hogy hozzá tartozunk, és várjuk áldását" – (Ellen G. White: Education, 253. old.).

Ez a hit ad erőt ahhoz, hogy eloltsuk „ama gonosznak minden tüzes nyilát" (Ef 6:16). Az ellenség tüzes nyilai sokféle formában jelentkezhetnek: kísértés, kétely, bűnös kívánság, csüggedés, megpróbáltatás, lázadás, bűntudat és még sok egyéb.

A rómaiak pajzsa kb. 120 cm magas és 60 cm széles volt, erős fából és bőrből készült, amit vaskeret fogott össze. A katona a védekezésre és támadásra is felkészülten állt egyik kezében a pajzzsal, a másikban a karddal (amiről majd a következő héten ejtünk szót). A mindenható Istenbe vetett hit adja meg a teljes bizalmat ahhoz, hogy rendíthetetlen bátorsággal ellenálljunk Sátánnak. Isten maga a „pajzs az ahhoz folyamodóknak" (Péld 30:5).

Milyen tüzes nyilaktól védett már meg a hit pajzsa? A kételytől, a csüggedéstől vagy a félelemtől? Próbáljuk meg felvázolni azt a folyamatot, ahogy a hit ilyen esetben hat! Milyen tapasztalatunkról beszélhetünk másoknak is, akiket hasonló támadások érnek?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: